Початок осені - час збору врожаю слив. В цей же час сливи укладають у свіжому вигляді на зберігання і роблять домашні заготовки на зиму. Головне зберігати сливу таким чином, щоб вона якомога довше залишалася свіжою і не псувалася.

  • Знімайте сливи виключно в суху погоду. Не варто збирати урожай відразу після дощу або поливу, а також з ранку, коли на плодах ще залишилася роса. Помічено, що сухі плоди зберігаються набагато довше, ніж вологі.
  • Зривайте сливу з гілок, як тільки вона сформується. Не чекайте, коли плоди стануть м'якими. Процес дозрівання проходить поступово, тому знімати сливи потрібно вибірково, в кілька прийомів, щоб запобігти осипанню.


  • pic

  • Знімайте тільки неушкоджені і здорові плоди. Сливи, які будете перевозити або зберігати, зривайте з плодоніжками або зрізайте ножицям. Краще відразу поміщати їх в лотки для зберігання. Чим менше ви будете доторкатися до плодів, тим краще збережеться на них восковий наліт, що захищає сливу від впливу несприятливого середовища.


  • pic

  • Сливи потрібно знімати з гілок теж по-особливому. Під час збирання врожаю, щоб не пошкодити плоди, зривайте їх спочатку з нижніх гілок, і тільки потім переходьте до верхніх. Починати слід з кінців гілок, поступово рухаючись ближче до стовбура. Щоб зібрати сливи на верхівках дерев, користуйтеся лавкою, сходами та іншими підручними засобами, що годяться для такої мети. Ставати на гілки і сильно нахиляти їх не потрібно - деревина у сливи вельми тендітна. Трусити дерево, якщо ви збираєтеся закласти сливи на зберігання або перевозити, теж не можна. Цей спосіб підходить тільки, якщо ви вирішили з'їсти все те, що впаде, прямо тут і зараз.


  • pic

  • Якщо зберігати сливу в спеціальних умовах, вона не буде псуватися. Добірні, здорові плоди без механічних ушкоджень, обережно і так, щоб не стерся восковий наліт, складіть в один ряд в невисокі лотки, вистелені папером, або в дерев'яні ящики - і перенесіть в сховище. Щоб лікувальні та корисні властивості сливи збереглися на тривалий термін, в приміщенні, де знаходиться урожай, потрібно підтримувати температуру в межах 0 - 2°C і вологість не нижче 85%. Можна упакувати плоди в герметичні пакети з тонкої поліетиленової плівки. В них сливу можна зберігати до 2 місяців, підтримуючи температуру 0°C.
  • Відбраковані плоди, які не годяться для зберігання, відразу використайте на консервування або вживайте в їжу.
  • Сливи дозрівають неодночасно, тому з одного дерева плоди знімають в два-три прийоми. При вживанні плодів у свіжому, сушеному вигляді, для повидла, джему їх знімають дозрілими повністю. Для виготовлення компотів і варення сливи повинні бути трошки недозрілими.