Як відомо, дерева саджають і навесні, і восени. А як визначити, що рослини вже готові до пересадження? Адже пересадження або посадка для будь-якої рослини, у т.ч. саджанців плодових дерев і кущів, це завжди стрес. Тому фахівці радять саджати рослини після закінчення їхньої вегетації. Якщо дерево скинуло половину свого листя - його вже можна пересаджувати.

Осіння посадка дерев і чагарників має свою важливу специфіку, без урахування якої можна втратити посаджені восени рослини. По-перше, не всі дерева підходять для осінньої посадки. По-друге, не варто садити дерева, у яких ще не закінчився вегетаційний період, тобто стан, в якому рослина активно росте і розвивається. І по-третє, мають бути дотримані терміни посадки і заходи з підготовки рослини до зимових холодів.

Посадку менш зимостійких сортів перенесіть на весну. В першу чергу варто згадати багато плодові дерева, наприклад абрикос, персик, черешню, грушу, які однозначно краще садити в весняний період. В міру своїх біологічних особливостей практично всі плодові відчувають проблеми з зимостійкістю за рідкісним винятком, наприклад, спеціально виведені зимостійкі сорти яблуні переносять наші зими досить спокійно. Для осінньої посадки більше підходять зимостійкі породи і сорти вишні та сливи.

pic

Якщо верхній шар ґрунту у вашому саду чорноземний, то починаючи рити яму, акуратно зніміть його і складіть у бік. Глибше з'явиться глиниста земля. Не змішуйте її з родючою. Непотрібну землю відразу розсипте по доріжках у міжряддях вашого саду. Також, не варто садити восени такі листяні дерева як береза​​, горіх, дуб, каштан і практично всі хвойні - ялина, сосна, кедр, ялиця, ялівець. По причині особливостей своєї кореневої системи вони погано переносять пересадку і їм потрібно більше часу на приживлюваність, так що краще перенести їх посадку на більш сприятливий час.

Варто звернути увагу на те, що вищесказане особливо відноситься до посадки дерев з голим корінням. Контейнерні дерева і дерева з грудкою землі переносять пересадку набагато легше і можуть бути висаджені восени, але в цьому випадку варто переконатися, що коренева система не пошкоджена і посадка проведена максимально обережно.

Оптимальним періодом посадки прийнято вважати кінець вересня і весь жовтень, можливо, навіть початок-середина листопада, якщо зима тепла. Саджанці необхідно висаджувати з невеликим запасом часу, щоб вони встигли прижитися і пустити перші корінці до настання сильних морозів. Cаджанці з корінням набагато легше переносять зимові морози, а навесні швидше почнуть розвиватися. У першу чергу важливо дотримуватися розмірів ям, рекомендовані фахівцями.

pic

Для яблуні і груші яма викопується на 0,7 метра у глибину й 1 метр у діаметрі. Для сливи та вишні - на 0,5 метра в глибину і 0,7 метра в діаметрі. Ями викопують за три тижні, навіть за місяць до посадки, а саджати дерева рекомендують наприкінці вересня - жовтні. Заправлення ями зробіть за кілька днів до того, як посадите дерево.

Особливої турботи вимагає заправлення ям на сипучих піщаних ґрунтах. На дні ями варто розмістити шар глинистого ґрунту, щоб він утримував вологу для дерева. На таких ґрунтах краще заправити яму привезеним чорноземом. А якщо вдалося доставити лише глинистий ґрунт, то до нього необхідно додати трохи "місцевої", піщаної землі.

Коли будете використовувати для заправлення ями вийнятий з неї ж чорноземний ґрунт, то змішайте більше половини його з перепрілим компостом - для яблуні і груші - 4-5 відер, 2 склянки вапна, 2 склянки фосфорних і 1 склянка калійних добрив, 5 склянок деревного попелу. Для сливи і вишні такої суміші витрачається у два рази менше. Добрива із землею потрібно перемішувати дуже ретельно, корені у жодному разі не повинні стикатися з ними, це може привести до опіків. А частину землі, що залишилася, залишіть без добрив, вона піде на верхній шар, який прилягає безпосередньо до кореневої шийки.

pic

Не забудьте перед посадкою плодового дерева подивитися на його кореневу систему. Якщо ви знайшли ушкоджене або старе відмерле коріння, то видаліть його. Перед тим, як опустити дерево в яму, потрібно вмочити його корені у суміш глини та гною, це допоможе дереву швидше рости, а потім гарненько розправте його корені, засипте землею і рясно полийте водою (1-2 відра).

Мульчування грунту навколо саджанця і підв'язка його стовбура до опори допоможуть ще не слабкій рослині пережити першу зиму. В якості мульчі можна використовувати тирсу, торф, солому і навіть опале листя. Підв'язка дерева може бути навіть важливіше мульчування, адже розгойдуючись на вітрі, саджанець буде приводити в рух свою кореневу систему і вона просто не зможе досить зміцнитися.

На відміну від весняної посадки, восени саджанці можна удобрювати тільки фосфорними добривами, які стимулюють розвиток кореневої системи. Висока концентрація азотних добрив в цей період можуть бути згубними для рослин, так як рослина може повторно ввійти в вегетаційний період і не встигне підготуватися до зими. З цієї ж причини не вноситься гній. У перший рік після посадки стежте за тим, щоб дерево завжди було рясно политим.

pic

Для весняної ж посадки ями можна викопати з осені та навіть заправити, але перед самим настанням морозів. Тоді навесні в засипаній і заправленій з осені ямі потрібно буде тільки звільнити простір для розміщення коренів дерева.

Читайте також:

Вибираємо саджанці плодових дерев [поради]

Найпоширеніші помилки при посадці саджанців

Джерела: dachnyk , domovyk