Осінь - пора "жнив" на присадибних і дачних ділянках. Серед великого розмаїття городніх культур - і квасоля. Колись вона була поширена й користувалася неабиякою повагою в українців. Недарма ж казали: борщ без квасолі - все одно, що ложка без ручки.

Господарів, які не вирощували квасолю, вважали ледачими, бо вони недбало ставилися до свого харчування і здоров'я. Страв з цієї бобової культури готували стільки, що годі й перелічити, - на всі смаки! Особливо виручала вона у дні постів. Нині відомо близько 200 видів квасолі, а в культурі - 20. Буває вона різною: дрібна й велика, кущова або витка, та, що розварюється довго й швидко. А кольорів скільки: біла, червонувата, чорна, жовта, коричнева, смугаста, в цяточку. Ще розрізняють лущильні сорти, які мають м'ясисті стулки та жорсткий і пергаментний шар, напівцукрові, де цей шар з'являється пізніше, і цукрові (спаржеві), що не мають цього шару.

Квасоля містить білки, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи. Це цінний продукт дієтичного харчування, який корисний хворим на цукровий діабет, при серцевій недостатності, хворобах нирок, печінки, сечового міхура. Квасоля дає хороший урожай на легких, родючих грунтах і її не складно виростити на дачі або присадибній ділянці. Квасоля, як і більшість бобових, можна прибирати на різних стадіях розвитку. Залежно від мети вирощування, збирання та зберігання квасолі різних сортів може сильно відрізнятися.



pic

Збір урожаю

Зелену квасолю цукрових і напівцукровий сортів вживають в їжу цілком, разом із стулками бобів. Годяться для цього тільки ніжні, недавно сформувалися стручки, що провисів на батогах не більше тижня. Їх починають збирати, коли довжина плодів стає рівною 5 - 14 см, що визначається сортовими особливостями конкретної рослини. У середній смузі збір повторюють 1 - 2 рази на тиждень, в південних районах - 2 - 3 рази. Кращий час для цього - ранній ранок. У спекотну погоду зелені боби моментально в'януть, втрачаючи якість і товарний вигляд.

Прибирання квасолі на зерно починають, коли більша частина бобів досягне ступеня повної зрілості. Листя в цей час вже підсихають, а квасолеві зернятка стають твердими, набуваючи характерну для сорту забарвлення. Зовнішній вигляд стулок бобів в цей час може і не мінятися - деякі сорти дозрівають, не втрачаючи зеленого кольору стручків. Стручки овочевої квасолі на зерно, які починають збирати у вересні, знімають вибірково, при пожовтінні. Збирати їх треба вранці, аби до вечора ранки на рослинах встигли підсохнути і не стали місцем проникнення збудників грибкових хвороб.



pic

Рослини кущової квасолі не слід висмикувати з коренями, а потрібно зрізувати біля землі. Таким чином, у землі залишаються корені з бульбочковими бактеріями. Перебуваючи в грунті, вони збагачують його азотом. Після квасолі на цьому місці добре ростуть овочі без додаткового азотного підживлення.

Під час прибирання рослини висмикують цілком, пов'язують в снопики і поміщають на дозрівання - під навіс. Якщо погода хороша, дозрівання можливо і прямо на грядці. Досить просто підстелити під квасолю мішковину або поліетиленову плівку, щоб не втратити насіння,що висипалося після розтріскування стручків. У міру закінчення цього процесу рослини обмолочують і очищають.

Збір квасолі триває з липня до самої осені - вересня або жовтня. Але якщо посадити її в парнику, плоди можуть з'явитися і раніше - в червні.

У зелених кущових і жовтих воскових сортів стручки зривають відразу, як вони встигають. Чим частіше видаляють плоди, тим швидше вони ростуть. У кучерявих сортів урожай знімають від 2 до 3 разів за сезон. Чим раніше зібрані стручки кучерявої квасолі, тим сильніше буває їх аромат.



pic

Зберігання

Квасоля, призначена на зерно, може зберігатися досить довго. Головне - це дотримуватися три основні умови:

1. Перед закладанням на зберігання квасоля необхідно ретельно просушити. Найпростіше це зробити, розсипавши її тонким шаром на аркуші газети і щодня перемішуючи.

2. Відібране на зберігання зерно повинно бути стиглим. Досягаючи біологічної зрілості, стулки квасолі стоншуються і стають м'якими. Якщо запізнитися з прибиранням, вони висохнуть і розтріскаються, висипавши насіння.

3. Необхідно перепинити доступ до квасолі комахою. Зробити це буває не просто. Якщо квасолі небагато, то уберегти її від зерноїда простіше. Наприклад, у торбинки, в яких тримають цей продукт, кладуть зубці часнику або насіння укропу. А ще роблять так. Добре висушивши вилущену квасолю, насипають її у трилітрові банки і закривають поліетиленовими кришками. Ставлять у прохолодне місце, а взимку виносять на балкон. За таких умов шкідник не розвивається.

Багато хто тримає квасолю на горищах, на балконах, у лоджіях, де взимку холодно (нинішня зима - з витребеньками), а зернівка гине за температури, як відомо, нижче 0 градусів. Встановлено, що розвиток личинок припиняється вже за температури плюс 10 градусів, але якщо температура підвищується, то розвиток відновлюється.

Знищують зернівку, витримуючи квасолю за температури плюс 65-70 градусів протягом двох годин (відлік часу починають після рівномірного її прогрівання). Але така квасоля може втратити здатність сходити, отже, вона годиться тільки для споживання.

Кажуть, шкідник не розвивається, якщо квасолю тримати у закритій банці, пересипавши тютюном. Їсти її не хочеться, а садити можна.



pic

Кращий спосіб збереження врожаю бобових - герметично (тільки металевими кришками) упакувати добре просушені зерна в банки з додаванням попелу. Розрахунок: 1 столова ложка золи на 0,5-літрову банку зерен. Навіть якщо в зернах вже був жучок або його яйця, вони загинуть від золи та відсутності кисню. У такому вигляді зерно може зберігатися багато років, не втрачаючи схожості.

Дехто зберігає квасолю у торбинках з тонкої бавовняно-паперової тканини, пересипавши содою. Якщо жучки вже завелися, то квасолю треба прогріти у духовці, потім висипати в торбинки і, пересипавши содою, зав’язати. До речі, содою можна захищати від молі сушені яблука, абрикоси, сливи.

Ймовірно, що не зараженої зерноїдом квасолі не буває взагалі, і всю її треба відповідно обробляти. Ще й у такий спосіб. Помістити зерно у морозильну камеру холодильника з температурою мінус 6-8 градусів і тримати протягом 10 діб. За температури мінус 12-15 градусів - 3 доби, а за мінус 18 градусів і нижче - досить 1 доби. Проморожену квасолю просушують, пересипають у торбинки чи банки.

Читайте також:

Коли копати моркву?

Часник: вирощування та зберігання

Картопля: збір урожаю та зберігання