В органічному землеробстві є важливе правило - земля не повинна пустувати, залишатися відкритою. З грунту вимиваються корисні речовини, земля заростає бур'янами, твердне, покривається кіркою і у садівника додається робіт. Щоб уникнути всіх цих неприємностей, тимчасово порожні ділянки городу потрібно займати сидератами.

Сидерати - це однорічні рослини, які тимчасово вирощують на незайнятих під культурні рослини ділянках грунту. Користь від сидератів величезна. Вони виконують кілька функцій - пригнічують ріст бур'янів, покращують структуру грунту, збагачують його азотом.

pic

Рослини-сидерати відрізняються швидким зростанням зеленої маси. Вони розвивають густе листя, яка швидко зростає і пригнічує ріст бур'янів. Деякі культури, наприклад, жито, мають цікаву особливість - затримувати проростання іншого насіння і тому на ділянці, де посіяне жито, не ростуть бур'яни. У сидератів сильна, добре розвинена та розгалужена коренева система, яка сприяє поліпшенню структури грунту. Одночасно коріння сидератів виконує роль транспортувальника корисних речовин як в глибокі шари грунту, так і ближчі до поверхні прошарки, щоб овочевим культурам було легше отримати необхідне харчування. Прискорення мікробіологічних процесів в грунті і посилення дії добрив - це теж заслуга рослин-сидератів.

pic

Але на цьому корисність сидератів не закінчується. Якщо висадити їх серед овочів, то можна відлякати шкідників, а квітучі сидерати ще й чудові медоноси, залучають в сад велику кількість бджіл. Найбільш корисним і ефективним «зеленим добривом» вважаються рослини із сімейства бобових. Особливі бактерії, що живуть на кореневих наростах бобових, мають здатність до накопичення азоту, який вони одержують з повітря і відкладають в грунт.

Який сидерат вибрати і посіяти на ділянці потрібно визначати з урахуванням багатьох факторів. Це склад і структура грунту, час, протягом якого ви можете займати ділянку сидератами, необхідність збагачення грунту азотом і багато інших. Сіяти сидерати можна протягом всього сезону - з ранньої весни і до пізньої осені.

pic

Сидерати вважаються найдешевшим органічним добривом і найбільш екологічно чистим. Посіяв, скосив і залишив на грядці. Перекопувати грунт не потрібно, можна лише неглибоко прикрити зелені добрива землею. З часом все перегниє і вийде природне добриво. За сезон порожні землі можна два-три рази засівати сидератами і не знадобиться ніякої гній.

До сидеральних культур відносяться гірчиця біла, овес, жито, однорічний люпин, вика, редька олійна, конюшина, фацелія, кінські боби і інші рослини. Можна подивитися інформацію по кожній рослині в довідниках і на її підставі підібрати рослини-сидерати для своєї ділянки.

Джерела: dobriva.info/, rivnist.in.ua/, http://myhelper.com.ua/