Щорічно багато городників зіштовхуються з однією й тією ж проблемою - втратами цибулі при зберіганні. Тривале зберігання ріпчастої цибулі - дуже непросте завдання. Найчастіше це відбувається через хвороби в період дозрівання і збирання врожаю.

Правильно підібрані сорти цибулі для успішного зберігання повинні вирощуватися в оптимальних умовах. Для них підійдуть суглинні й супіщані ґрунти з майже нейтральною реакцією (рн від 6,2 до 7,6). Для одержання гарного і якісного врожаю цибулі з великим вмістом ефірних олій і характерним гострим смаком ґрунти мають бути багаті органічними речовинами. Однак якщо в ґрунті виявляться в надлишку нітрати, то цибулини дозріють пізніше звичайного, і врожай буде гірше зберігатися. Нестача кисню в ґрунті небезпечна для цибулі, тому «сухий полив» шляхом розпушування ґрунту для них є обов'язковим. За три тижні до збору врожаю цибулю припиняють поливати.

Якщо умови дозрівання цибулі були нормальними, то збирання починають, коли приблизно у 75 відсотків рослин пожухне і поляже листя. При затяжних дощах за три тижні до збору врожаю необхідно зробити підрізування коренів під денцем цибулин на п'ять-шість сантиметрів і відгребти навколо цибулин ґрунт, не ушкоджуючи їх. Випадкове приминання або витоптування листя неприпустиме, тому що це послабить здоров'я цибулин і буде сприяти проникненню в них хвороботворних бактерій.

Цибуля краще зберігається, тобто дає мінімальні втрати, якщо вирощується поруч із чорною редькою. Це явище пояснюється наступним. Під час зберігання цибулини часто занедужують шийковою гниллю. Хворобу цю викликає грибок, причому зараження відбувається в полі під час збирання. Якщо ж разом із цибулею росте чорна редька, то вона не заражається. Увесь «секрет» полягає в тому, що редька ближче до осені виділяє в навколишнє середовище особливі речовини - фітонциди, які згубно діють на спори грибка, що викликає шийкову гниль. Рекомендується серед посадок цибулі, як тільки вона зійде, посіяти гніздами в шаховому порядку, через 1,5-2 метри, насіння чорної редьки. Обробку та збирання цибулі виконують як завжди, редьку ж викопують одночасно з іншими коренеплодами.



pic

Просушування зібраного врожаю цибулі - обов'язкова умова успіху при їхньому тривалому зберіганні. У суху сонячну погоду достатньо розкласти цибулини на грядках і просушити на повітрі при температурі від +30 до +35 градусів. Щоб уникнути розмноження в лусці збудників хвороб, цибулю варто періодично перевертати, щоб вона краще просохла. Завершувати просушку цибулі необхідно при більш високій температурі - 45 градусів вище нуля протягом 8-10 годин. Тільки таким чином можна знищити збудників шийкової гнилі - найпоширенішого та небезпечного захворювання цибулі, що перешкоджає її тривалому зберіганню. Оптимально просушеними цибуля вважаються при 14-15-відсотковій вологості лусочок. Якщо шийка цибулин просушена недостатньо, то втрати при зберіганні будуть великими.

Пересушування цибулин також несприятливе для їхнього зберігання: крізь потріскану луску легко проникають хвороботворні мікроорганізми. Із просушених цибулин зрізують пожовтіле листя, так, щоб залишалася шийка не менше чотирьох-п'яти сантиметрів довжиною. Потім цибулю знову відправляють на просушку на вулицю або в опалювальне приміщення. Сухою вважається цибуля, у якої шийка стала сухою на дотик.

Перед закладкою на зберігання цибулю варто відсортувати, ретельно переглядаючи кожну цибулину. Цибулини з механічними ушкодженнями, ознаками захворювань або поразки шкідниками, із зовнішніми лусками, що потріскалися, товстою непросохлою шийкою та пером, що не вилягає, до зберігання непридатні, тому що швидко загниють. Їх можна використовувати відразу.



pic

Успіх зберігання цибулі залежить від правильно підібраного режиму. У цього овоча період глибокого спокою тривалий і добре виражений. У цьому стані у цибулин відбувається диференціація бруньок, тобто формуються генеративні органи в крапках росту. Для диференціації бруньок сприятливою є температура від +2 до +12 градусів. При температурі повітря вище +12 градусів цей процес загальмовується, а при +18 градусах припиняється зовсім. Тому оптимальними для зберігання цибулі є температурні діапазони від -1 до +2 градусів і від +18 до +22 градусів (температура вище +25 градусів неприпустима). При вологості повітря у сховищі, що не перевищує 70 відсотків, цибуля практично не піддається хворобам і зберігає всі свої корисні властивості. Час від часу варто перевіряти закладені на зберігання цибулю на предмет поразки хворобами. Хворі цибулини варто негайно видаляти. Однак перебирати цибулю, що зберігається, не варто, тому що при цьому не виключені травми цибулин, які стануть вхідними воротами для хвороб.



pic

Як плести косу з цибулі

Зібравши урожай з городу, можна ним декорувати кухню - коса з цибулі стане чудовою прикрасою у будь-якому інтер'єрі. Не секрет, що без цибулі господиня не може обійтися ні дня. Це один з небагатьох овочів, який завжди повинен бути під рукою на кухні. Можна, звичайно, тримати сітку з цибулею в кухонній шафі, але куди приємніше виставити свою дачну урожай на загальний огляд, тим більше що плести коси з цибулі просто і швидко. До того ж цибуля в такому вигляді «дихає», а отже, зможе довго зберігатися.

Відбираємо найкрасивіші цибулини з врожаю. Вони повинні бути приблизно одного розміру, рівні і добре визріли. Обов'язково даємо їм просохнути, видаляємо з цибулин брудне лушпиння і при бажанні відрізаємо корінці. Бадилля лишаємо. Головна умова для успішного плетіння - еластичні "хвостики". Для цього цибулю треба лише злегка підсушити - саме такою вона буває через пару-трійку днів після того, як цибуля зібрали з грядки. Цибулева коса - досить важка прикраса, бадилля може не витримати ваги цибулин, тому обов'язково знадобиться основа. Це може бути міцна тонка мотузка, шнур або стрічка. Підійде синтетичний шпагат і навіть звичайний бинт.



pic

Вибираємо цибулину з найдовшим і міцним «хвостиком». При основі зав'язуємо мотузку - так, щоб довжина країв були рівні. Утворилося три кінця для плетіння коси: дві мотузки і один цибульний «хвостик». Далі плетемо косу, при кожному крайньому захваті (справа і зліва) вкладаючи чергову цибулину. Слідкуйте, щоб вкладені цибулина не бовталася на бадиллі, а щільно трималася в косі; для цього захоплюйте її якомога ближче до голівки. Для краси в цибульну косу можна вплітати травинки і сухоцвіти, чиї пелюстки не втрачають забарвлення і не обсипаються, - наприклад, чорнобривці, волошки, лободу.



pic

Коли краї мотузки зменшаться до 15 см, завершуємо косу. Щільно обв'язуємо мотузку навколо бадилля і робимо міцну петлю, за яку будемо прикріплювати прикрасу. Підвішуємо косу в провітрюваному приміщенні, щоб залишки зелені остаточно висохла, після чого можна розміщувати її на постійному місці на кухні.

До речі, дуже ефектно виглядають і коси з червоної цибулі.



pic

Читайте також:

Часник: вирощування та зберігання,

Аптечний кріп - фенхель: особливості вирощування