Золотий плід, Дар Сонця, Вірменське Яблуко - такими поетичними епітетами нагородило людство абрикос. Протягом тисячоліть, вживаючи ці фрукти, люди помітили, що абрикос може не тільки втамовувати голод, поповнювати запаси енергії, покращувати зовнішній вигляд, але й сприяти одужанню від багатьох хвороб. У світі нараховується більше 20 сортів абрикосів.

Вирощуючи абрикос з кісточки, дерева виходять більш невибагливими, пристосованими до місцевого клімату і особливостям грунту. Основний догляд за абрикосами зводиться до поливу і внесенню добрив, з шкідниками же боротися практично не доводиться. Крім того, можна висаджувати скільки завгодно кісточок, відбираючи згодом найсильніші рослини - відмінна можливість створити шикарний абрикосовий садок.



pic

Вирощуємо абрикос

Для посадки краще всього брати кісточки від абрикосів, які ростуть у вашій місцевості. Якщо ж місцеві плоди дістати не виходить, можна замовити посадковий матеріал у садівників, які проживають у північних районах країни. Абрикоси, що ростуть у таких кліматичних умовах, відрізняються високою життєздатністю, отже, їх нащадки добре приживуться в будь-якому середовищі. В крайньому випадку, можна скористатися кісточками від абрикосів, куплених на ринку. Тільки не варто брати великі плоди імпортних сортів - вирощувати їх буде складно.

Використовуйте для розмноження найкращі абрикоси, трохи перезрілі, з легко відокремлюваної м'якоттю. Отримані кісточки промийте і підсушіть в тіні. Висаджувати кісточки в горщики не рекомендується, адже їм необхідна природній гарт. Саджанець, бережно вирощений в домашніх умовах, просто загине при першому ж морозі, варто його пересадити у відкритий грунт. Втім, не розраховуйте, що на абрикосової грядці в саду зійдуть всі посіви: після суворої зими виживуть тільки найсильніші паростки. А якщо ви посадите кісточки в землю ранньою осінню, то добру частину відразу розтягнуть гризуни. Тому посадкою слід займатися в середині осені, перед тим як замерзне земля, або в середині весни.



pic

Перед осінньої посадкою абрикосові кісточки достатньо на добу помістити в воду, щоб відразу забракувати ті, що спливли. Кісточки, що залишилися, висаджують в траншеї на глибину 6 см, через кожні десять сантиметрів. Для кращого результату можна зробити траншеї трохи глибшими і викласти дно сумішшю трави, піску, землі та перегною. Зверху грядки теж бажано присипати перегноєм і травою. За зиму абрикосові кісточки пройдуть природне загартування, а навесні з'являться паростки.

Якщо посадка переноситься на весну, абрикосові кісточки потрібно буде піддати стратифікації (як при вирощуванні вишні з кісточок). Можна помістити насіння в ящик з піском і поставити на всю зиму в холодильник або ж взяти сухі кісточки в середині березня і на три доби покласти їх у воду, не забуваючи кожен день її міняти. Після замочування посадковий матеріал укладається у вологий пісок і переміщається в підвал, а в квітні висівається у відкритий грунт, як тільки дозволить погода.



pic

Вирощування і догляд за абрикосом в перший рік

Зелені сходи, що з'явилися навесні, можуть бути їжею для ворон, сорок, зайців і дрібних гризунів. В цілях захисту досвідчені садівники прикривають молоді рослини прозорими пластиковими пляшками зі зрізаним дном. Таке нехитре рішення не вимагає фінансових витрат і зайвих зусиль, дозволяючи абрикосовим сіянцям спокійно рости і набиратися сил. За літо при регулярному поливі і обережному розпушуванні землі абрикоси встигають добре вирости. Тому у вересні їх цілком можна пересадити на постійне місце - краще, якщо воно буде сонячним, хоча і в тіні деревця теж будуть приносити гідні врожаї.



pic

Поради з вирощування абрикосів з кісточок:

  • Ями для пересадки саджанців слід підготовляти заздалегідь, засипаючи дно сумішшю з перегною, золи, листя, бадилля та трави. Поверх органічних добрив насипають землю і вже по ній розправляють коріння саджанців, повністю заповнюючи посадкову яму землею.
  • З першого ж року в березні проводять обрізку абрикосових сіянців, видаляючи слабкі і підмерзлі гілочки і укорочуючи занадто довгі пагони.
  • Влітку саджанці рясно поливають раз на два тижні, посипаючи пристовбурні кола тирсою для захисту від пересихання.
  • Оскільки у абрикосових дерев, вирощених з кісточки, відсутній центральний стовбур, особливу увагу потрібно приділяти формуванню крони у саджанців.
  • З п'ятого року деревця починають рясно плодоносити, в цей час рекомендується поставити підпірки під гілки, щоб вони не зламалися під вагою плодів.

Доглядати за абрикосовими деревами, які були вирощені із звичайних кісточок, насправді простіше, адже вони відрізняються підвищеною невибагливістю і можуть чудово плодоносити навіть на неродючій землі. Такі абрикосові дерева радують щорічними багатими врожаями і відмінним смаком плодів.