Молодило - це незвичайно цікава рослина, в перекладі з латині означає «вічно живий». Напевно, найточніша назва, що описує всю його красу, є «кам'яна троянда», хоча з якихось причин народ прозвав його і «заячою капустою». Французи називають цю рослину «бородою Юпітера», англійці — «квочкою з курчатами».

Ще за часів Римської імперії молодило користувалося великим інтересом, вважалося, що це рослина здатна захистити будинок від ударів блискавки, і навіть існує переказ, що Карл Великий всім своїм підлеглим наказував саджати на дахах своїх будинків цю незвичайну рослину. Звідси і виникла назва найпоширенішого виду - «дахове молодило», однак варто зауважити, що зараз практично ніхто не саджає цю рослину у себе на даху.

Полюбилася «кам'яна троянда» садівникам за свою здатність зберігати листові розетки протягом практично всього сезону; своєю «байдужістю» до морозів, якості і кількості грунту. Адже ця рослина може рости практично в будь-якому грунті, особливо з великою кількістю перегною і компосту, та й виглядає воно чудово, діаметром від 10, а часом і 15 см (існують рубіново-червоний і коричнево-фіолетовий гібриди молодив, з відповідними назвами «Отелло »і« Командере Хей »).

pic

Не можна не сказати, що оригінальна форма листових розеток та їх забарвлення неймовірно красиві і чудово доповнюють будь-який інтер'єр. Існує близько 50 видів «кам'яної троянди», вони поєднують у собі найрізноманітніші кольори та відтінки.

«Кам'яну троянду» можна вирощувати і як самостійну кімнатну рослину, тільки для цього потрібен особливий і правильний догляд. По-перше, для посадки потрібно використовувати тільки суміш грунту для кактусів, бажано додавши до неї додатково керамзит і деревну стружку. Горщик, в який планується посадка, необхідно на одну третину заповнити дренажем, він захищатиме рослину від зайвого зволоження. Полив здійснювати рідко, взимку не більше двох-трьох разів на місяць, а в теплі пори року - один раз на тиждень, ні в якому разі не потрапляючи водою в розетки. Навесні і влітку бажано виставити рослину на балкон, або обрати найбільш сонячне місце.

pic

«Кам'яна троянда» достатньо не вибаглива рослина і особливої турботи не вимагає. Однак догляд за нею включає в себе один вельми важливий фактор, садити вам доведеться її найбільш сонячне місце в саду, практично під «палюче» сонце. Вся проблема в тому, що в тіньовому місці молодило просто втрачає своє найяскравіше забарвлення, і проявляє себе, в точності, як і прозвали його в народі, «заячою капустою». Що стосується кімнатного виду цієї рослини, ідеальне місце - це підвіконня на південній стороні квартири.

Володарям рідкісних і цінних сортів «кам'яної троянди» взимку доведеться захищати розетку квітки від попадання в неї вологи та подальшого скупчення, бо ці процеси призводять до її швидкого загнивання. Радимо зробити це за допомогою звичайної пластикової пляшки, попередньо обрізаної по формі. Зверніть увагу, що у весняний період, коли сніг тільки зійшов, забарвлення молодила набагато яскравіше, ніж вже наприкінці весни, не лякайтеся це цілком нормально, восени все повернеться на свої місця.

pic

Розмноження «кам'яної троянди» може здійснюватися двома способами: вегетативним і насінним. Насіннєвий спосіб хороший тільки для тих, хто зважився вивести якийсь новий вид цієї рослини, а інакше цей спосіб просто не має ніякого сенсу. Краще здійснювати розмноження вегетативно (за допомогою маляток(діточок), але тільки в разі, якщо вам необхідно організувати у себе в саду ще одну клумбу з використанням цієї рослини.

«Кам'яна троянда» здатна сама чудово розмножуватися. Тому через деякий час можна спостерігати велику кількість маленьких молодив навколо дорослої рослини. Варто сказати, що цвіте ця рослина лише на третій рік протягом 1,5-2 місяців, після чого, на превеликий жаль, гине. Але на місці загиблого молодила завжди з'являються маленькі нащадки.

Читайте також:

Які квіти посадити у затінку?

Гортензія - пишна оздоба літнього саду