Фенхель – пряна овочева культура, відноситься до родини селерові, або зонтичні. Латинська назва фенхеля - Foenіculum vulgare. Батьківщиною є Середземномор'я. З найдавніших часів він був відомий у Європі, Азії, Африці та Америці. Древні єгиптяни, римляни та індуси цінували фенхель за його цілющі і ароматичні властивості.

Вирощування фенхелю

Для фенхеля потрібні добре оброблені ґрунти, з глибоким орним шаром, надродючі, вапновані, супіщані або суглинні.

Рослини фенхеля досить холодостійкі і в той же час теплолюбні. Насіння проростає при +6+8°С, але оптимальна температура для проростання - між 20°С і 30°С. Морозні зими переносить погано. Рослину необхідно або вкривати восени гноєм з соломою, перегноєм, або викопувати і зберігати в темному місці при температурі +1+2°С.

Фенхель - рослина довгого дня. Ділянки для нього потрібні з дуже гарною освітленістю. Любить він добре зволожені ґрунти. У сухе літо і на легких ґрунтах йому потрібні періодичні поливи. Не переносить застою ґрунтових вод. Кислотність ґрунтового середовища фенхелю підходить близька до нейтрального. Свіжий гній вносити небажано, він негативно впливає на дозрівання насіння. В основне удобрення перед закладкою ділянки з фенхелем дають 30 г/м2 азотних, 20 г/м2 фосфорних і 10 г/м2 калійних добрив. У підгодівлях добрива вносять у загальній концентрації 4-5 г/л у співвідношенні 1:2:1.

pic

Вирощують фенхель посівом насіння, висадженням розсади і розподілом куща. З посадкою краще не поспішати до повного прогріву ґрунту. Ранні посіви можуть привести до передчасного стеблування і зниження врожаю.

На одному місці фенхель росте 2-3 роки. Урожай збирають шляхом зрізання молодої зелені і качанів без листків і кореня. Під зиму рослини залишають зрізаними на висоті 5-7 см від ґрунту.

Хорошими попередниками служать ті, під якими вносять органічні добрива (огірок, картопля, капуста та ін.). Він сумісний з горохом, капустою кольрабі і несумісний з томатами, квасолею.

pic

Фенхель характеризується середнім рівнем нітратонакопичення.

Існують дві форми фенхеля: звичайний і овочевий, або солодкий. У культурі більше розповсюджений перший. До хвороб і шкідників стійкості у фенхеля немає.

Фенхель у кулінарії

Фенхель цінується за свій сильний та приємний аромат. Краща якість (за складом) у листків, які відросли не більше 20 см, коли вони найбільш ніжні та ароматні. Зберігають фенхель у сушеному виді в щільно закритих банках. Аромат при цьому зберігається.

pic

В їжу фенхель вживається у свіжому, сушеному і консервованому виді. Зелень використовують у салатах, як приправу до супів, м'ясних і овочевих блюд, для консервування овочів (квашення капусти та ін.). Корінь використовують у вареному і тушкованому вигляді. Річна норма споживання фенхеля - 1 кг.

pic

Плоди фенхеля входять до складу лікарських чаїв, що володіють жовчогінною, проносною і заспокійливою дією. З них готують настої для поліпшення апетиту, травлення, при шлункових і кишкових захворюваннях, від кашлю, як очний засіб, для лікування нирок.

Ефірна олія з насіння застосовується в парфумерії, миловарінні і фармакології.

Джерело: Дачник