Гладіолус є улюбленою прикрасою наших квітників і садів, хоча за 300 років до нашої ери, в Древній Греції, він вважався бур'яном пшеничних полів. Але в Стародавньому Римі величні квіти гладіолуси вже прикрашали сади патриціїв.

Коли викопується квіти

Приступати до викопування цибулин гладіолусів можна в теплу і суху погоду через 30 днів, після того як вони відцвітуть. Період цвітіння у кожного сорту гладіолусів свій, тому говорити про конкретні терміни складно, але зазвичай це період з першої по четверту декаду листопада. Перетримувати гладіолуси в землі не варто, оскільки може початися загнивання та грибкові хвороби. Бульби цибулин, які вирощені з бруньок, викопуються в останню чергу.

Процес збирання коренеплодів

Цибулини викопуються лопатою, а ще краще вилами, після чого з бульб очищається грунт, пошкоджені і підгнилі цибулини відразу ж викидаються. Після того, як цибулини викопані, розкладіть їх на дощатому або фанерному настилі, трохи просушіть і гострим ножем або ножицями зріжте стебла, залишивши близько 2 сантиметрів.

pic

Зберігання

Щоб цибулини добре зберігалися їх потрібно попередньо підсушити протягом місяця при кімнатній температурі.

Зберігання квітів у траншеї

Якщо у вашій місцевості зима м'яка, виберіть ділянку, де немає близького залягання грунтових вод. Викопайте траншею глибиною 80 см і шириною 70 см. Бульбоцибулини гладіолусів складіть в ящики, пересипте їх сухою тирсою, після чого опустіть в траншею, засипте сухим листям і потім накрийте плівкою, яка захистить їх від талих вод і дощу. Траншейна закладка проводиться до того, як настануть стійкі холоди.

pic

Зберігання квітів у підвалі

Холодний сухий підвал з хорошою вентиляцією - ідеальний варіант для зберігання цибулин гладіолусів. Правда є один нюанс - в підвалі не повинен зберігатися урожай, тому що фрукти і овочі в період зберігання виділяють багато вологи, а це веде до цвілі цибулин, а також до їх раннього пробудження зі стану спокою. У сховищі повинна бути постійна температура в межах від +4 до +7 градусів і відносна вологість від 65 до 80%. Для бульб гладіолусів спробуйте створити більш прохолодну температуру (на 2 - 3 градуси) і більш високу вологість (від 85 до 90%). Якщо є можливість, зробіть ящики з сітчастим дном, завдяки яким посадковий матеріал швидко сушиться і краще зберігається, так як добре вентилюється.

Зберігання квітів на лоджії

Бульбоцибулини гладіолусів можна зберігати в заскленій лоджії. Якщо сильно похолодає, помістіть бульбоцибулини в заздалегідь підготовлений і утеплений контейнер з термометром. Поставте його на дошки або на іншу теплоізоляційну підкладку, а при особливо сильних морозах накиньте на контейнер теплу ковдру.

pic

Зберігання квітів у квартирі

У квартирі виберіть найпрохолодніше місце. Складіть бульбоцибулини в невисокий дерев'яний ящик, застелений папером, і засипте прожареним річковим піском. Замість піску можна також використовувати деревне вугілля та золу. Здорові і швидко висушені після викопування бульбоцибулини (при сушінні можна використовувати вентилятор) реально зберегти в квартирі навіть при температурі 18 - 20 градусів. Тільки не завертайте їх і укладайте так, щоб вони не стикалися один з одним, а волога швидко випаровувалася. Правда при такому зберіганні бульбоцибулини до весни помітно втрачають в обсязі, але якщо їх замочити перед висадкою в стимуляторі росту, то при відповідному догляді, вони виростуть і будуть добре цвісти.

pic

Зберігання гладіолусів в холодильнику

Холодильник зручний тим, що стан посадкового матеріалу можна проконтролювати в будь-який час. Також, там стабільні температура і вологість, а при появі корінців, можна понизити температуру, переклавши контейнер на верхню полицю. Загорніть кожну цибулину в звичайний папір, серветку або газету і складіть все в поліетиленовий пакет, попередньо зробивши в ньому кілька дірок для вентиляції. У нижній відсік (для овочів) пакет краще не класти - він накритий склом і тому «не дихає». Краще розташувати пакет зверху над ящиком для зберігання овочів - там вологість повітря близька до оптимальної: 70 - 80%. У перший час перевіряйте через кожні 2 тижні. Якщо виявите вогкість - просушіть цибулини і замініть папір. Потім можна оглядати раз на місяць.

Читайте також:

Хризантеми: догляд та розмноження

Чорнобривці: вирощування та корисні властивості