Протягом тисячоліть люди користувалися дарами природи і вирощували лікарські трави у себе в городі. Вмінню розрізняти корисні і отруйні рослини, знаходити їстівні коріння наші предки змалку навчали своїх дітей. Адже в ті часи для простих людей таке знання було набагато корисніше грамоти.

Як самим виростити лікарські трави на дачі? Які трави вважаються лікарськими? Як правильно за ними доглядати? Як їх заготовляти? Вирощування лікарських рослин і трав - захоплююче і цікаве хобі. Адже, "домашня зелена аптечка" може чудово прикрасити будь-який квітник.

Особливості збору та застосування

Безумовно, щоб користуватися дарами природи без ризику нашкодити, потрібні певні знання та вміння. У одних рослин лікарським вважаються коріння, у інших - листя, бруньки, квіти. Треті можна споживати повністю. Важливу роль у фітотерапії грає дозування: іноді прийняті у великих кількостях ліки стають отрутою. Так що у всьому потрібно знати міру, а ще краще - перед початком споживання порадитися з лікарем.

Що стосується заготівлі лікарських трав, то квіти зазвичай збираються в період найбільш сильного їх цвітіння, а збір бруньок проводиться ранньою весною, до початку їх розпускання. Кору дерев теж краще заготовлювати у весняний період, використовуючи при цьому дерева 2-3-річного віку. Листя має найбільшу цілющу силу, якщо вони зібрані під час цвітіння або напередодні нього. Таким чином, лікарські рослини на вашій дачній ділянці є хорошою альтернативою хімічним лікарських препаратів. Але до їх вирощування і споживання потрібно ставитися відповідально.

pic

Нагідки лікарські або календула

Гарні, від яскраво оранжевого до жовтого, квітки календули або нагідки ростуть чи не в кожному саду - городі. Крім того, що вони є лікарською рослиною, вони чудово прикрашають садову ділянку. Цвітуть вони з червня по вересень - жовтень до самих заморозків. В лікарських цілях збирають квітки календули, що вже розпустилися, і висушують їх. Зберігають і використовують до наступного літа. Нігтики мають протизапальні, антисептичні та антибактеріальні властивості.

pic

Валеріана

Назва цієї рослини походить від латинського слова valere - бути здоровим. Напевно не знайдеться такої людини, хто не пив валеріанку і не знає, що це таке. Особливого догляду ця рослина не вимагає, розмножується насінням і може заполонити весь город, якщо її вчасно не зупинити. В лікарських цілях використовують корінь валеріани, який викопують у вересні - жовтні на другий рік після посадки. Його висушують і зберігають у сухому, прохолодному місці. Використовують валеріану, в основному, як заспокійливий засіб при збудження, переляку, безсонні, заворушеннях і як болезаспокійливий при спазмах і болях у шлунку.

pic

Меліса

Меліса лікарська, її ще називають меліса лимонна за її лимонний запах, була відома як лікарська рослина здавна. Майже 1000 років тому Авіценна (перський вчений-енциклопедист та лікар) вказував на лікувальні властивості цієї рослини. Він називав мелісу "Насалода серця" і вважав, що вона «робить серце щасливим і зміцнює дух, проганяє темні думки і балансує "чорну тугу", сприяє травленню і допомагає від гикавки». Меліса - багаторічна рослина, розсіюється, як і валеріана, по всьому городу. В лікарських цілях використовують листя і верхівки рослини і збирають їх до цвітіння. Сушать в затемненому провітрюваному приміщенні і зберігають в скляній тарі. У меліси дуже широкий спектр застосування, її можна просто додати в чай ​​або компот, або використовути разом з м'ятою перцевої від нудоти, неприємних відчуттів в шлунку і головного болю.

pic

М'ята перцева

М'ята, як і меліса, відома з найдавніших часів. Її дуже цінували стародавні римляни. Вони обприскували кімнати м'ятною водою, натирали столи м'ятою, щоб поліпшити настрій. Студенти під час занять надягали вінки з м'яти, вважалося, що вона збуджує роботу мозку. Розростається м'ята за рахунок гіллястого кореневища, яке розповзається в землі в різні боки. В лікарських цілях використовується листя м'яти. Заготовлю починають після того, як м'ята зацвіте. Використовують в основному як заспокійливий засіб при нудоті і головного болю, додають, як і мелісу, в чай ​​і компот. Є ще у м'яти одна чудова властивість - настій м'яти перцевої (20 крапель на склянку води) допоможе подолати похмілля.

pic

Ромашка аптечна

Однорічна трав'яниста рослина з сильним специфічним запахом. Мабуть це одне з найбільш затребуваних лікарських трав, починаючи з античних часів і донині. Вона має протизапальну й антисептичну дію. Зростаючи разом з волошками, польовий ромашкою і нагідками,ромашка чудово прикрасить будь-який квітник. Збирають її на початку цвітіння, коли білі пелюстки знаходяться в горизонтальному положенні, до того як вони відігнулися донизу. Використовують відвар ромашки при ангіні, стоматиті, хвороби ясен, так само промиваю рани і порізи.

pic

 Чебрець

Низькорослий багаторічний ароматичний чагарник, висотою приблизно 35 сантиметрів. Чебрець з давнини шанувався як божественна трава, здатна повертати людині не тільки здоров'я, але й життя. Корисні властивості чебрецю проявляються в антисептичній, дезінфікуючій дії на організм людини, також використовується як хороший засіб лікування чоловічих захворювань. Тому іноді його ще називають «чоловічою» травою. Чебрець збирають в період повного цвітіння, не висмикуючи з корінням, а обрізаючи гілочки ножицями. Сушать в затінку, листочки зберігають в скляній тарі. Найчастіше використовують в кулінарії як приправу, бо він сприяє травленню. До того ж він дуже приємний на смак. Крім того, чебрець вбиває мікроби, піднімає настрій, допомагає побороти втому та слабкість, зміцнює організм.

pic

Чистотіл

Чистотіл ще називають «бородавником», це пов'язано із застосуванням соку кореня для видалення бородавок і інших шкірних утворень. Чистотіл дуже отруйна рослина і використовувати його потрібно з великою обережністю.

pic

Естрагон або тархун

Багаторічна рослина, росте кущем, чимось нагадуючи полин. Дуже не примхлива, може рости як на сонці, так і в тіні. Може "переповзати" з місця на місце. Естрагон вважається приправою і використовується в кулінарії. В якості цілющої рослини естрагон використовується як засіб загальнозміцнюючий і сечогінний. А також при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

pic

Кропива

Кожна людина хоч раз, та обпалювався "колючими" листям кропиви. Опіки кропиви порівняно нешкідливі, хоча є тропічний вид кропиви, дотик до якої викликає пекучий біль і може привести до летального результату. Кропива успішно використовується в кулінарії: з неї можна зварити борщ або додати в салат, попередньо обробивши листочки кропиви окропом. Знайшла своє місце кропива і у домашній косметології - свіжу кропиву заварюють для полоскання волосся після миття голови. А на зиму для цієї ж мети сушать листя кропиви і зберігають їх у полотняному мішечку. При випаданні волосся також рекомендовано відвар з кропиви. Кропива виліковує неймовірну кількість хвороб. Вона має сечогінну, протисудомну, ранозагоювальну дію. Вона покращує згортання крові і піднімає рівень гемоглобіну. Кропиву можна використовувати при абсолютно будь-якому захворюванні, оскільки вона сприяє одужанню.