Далеко не завжди виходить розміщувати клумбу там, де хочеться, найчастіше квітник розміщується там, де є вільне місце. Якщо квітник можна розмістити тільки в тіні, це не привід від нього відмовлятися, адже існує велика кількість рослин, які чудового обходяться без повноцінного освітлення.

Склад грунту для клумби у затінку

Важливу роль для тіньолюбних рослин відіграє склад грунту, в якому вони ростуть. Найкраще рослини почувають себе на родючій, збагаченій мінеральними й органічними добривами, пухкій землі. Якщо на ділянці переважають глинисті і суглинні грунти, їх склад бажано поліпшити шляхом внесення торфу і піску, а перегній і родюча глиниста земля врятують рослини на піщаних грунтах.

pic

Оптимальний полив для клумби у тіні

Слід пам'ятати, що в тіні зовсім інший мікроклімат, ніж на сонці, і вологість, як правило, набагато вище. Додатковий полив необхідний тільки в посушливий період, оскільки надлишок вологи може привести до загнивання кореневих систем, і як результат - до смерті квітів.



pic

Підбір рослин залежно від ступеня затіненості

Перетворити затінену зону в вишуканий квітник або пишний бордюр можна за допомогою тінньовитривалих рослин: цибулинних, багаторічників і чагарників. Насамперед зверніть свою увагу на такі тіньолюбні квіти, як: нарциси, фіалки, примули, тюльпани, гіацинти, конвалії, крокуси. Ранньою весною клумба з цими квітами не чим не поступатиметься квітникам, що розташовуються на сонці. Завдяки різноманітності сортів їх можна розсаджувати по черзі, спочатку - ранні сорти, а потім - пізні.



pic

Природа затінку може бути різною: якщо клумба розташована в тіні будинку і зовсім інше, якщо мова йде про щільну тінь від густої крони дерева. Під кроною створюється певний мікроклімат, який відрізняється підвищеною вологістю повітря і грунту. Такі умови сприятливі для таких рослин, як: астільба, герань, морозник, волжанка, анемона дібровна



pic

Ще одне тіньолюбні рослина - це діцентра чудова або розбите серце. Її квіти своєю барвистістю здатні оживити найбільш затемнену клумбу.

pic

Дзвіночок і ряст по праву вважаються старожилами тіньових садових ділянок. Вони невибагливі до температурного режиму і догляд за ними може бути зовсім мінімальний.

Вітрогонка японська і анемона дібровна не тільки прикрашають темні ділянки оригінальними, великими листками, але і яскравими квітами.

Блакитні, фіолетові, рожеві, червоні водозбори будуть радувати вас цвітінням з весни і до кінця літа.

pic