Крукнек ( від англ. «Crooked Neck» – «скручена шия»)- різновид жорсткокорого гарбуза. Це - перспективна культура: відрізняється скоростиглістю, у неї смачні плоди, що довго зберігаються та володіють високою харчовою і живильною цінністю.

Крукнек - компактна рослина, що має кущову або напівкущову форму. Плід булавовидний, подовжено-грушоподібний або циліндричний; жовтогарячого, жовтого, кремового або білого забарвлення, бородавчастий, слабобугорчастий або гладкий, масою 300-500 г. У порівнянні з кабачком крукнек більш живильний, має більш приємний ніжний смак: у його плодах міститься 7-14% сухої речовини, 20-30 мг аскорбінової кислоти та 0,3-0,5 мг каротину на 100 г сирої речовини.

pic

Рослина скоростигла, теплолюбна, не витримує затінення. Добре росте на легких родючих ґрунтах. Технологія вирощування крукнека у відкритому ґрунті та під плівковими вкриттями така ж, як у кабачка, але крукнек трохи теплолюбніший кабачків. Вирощувати його в нашій смузі краще через розсаду. За виглядом куща рослини дуже схожі з рослинами патисона.

pic

Якщо у крукнеків багато чоловічих квіток, треба видалити верхівкові ростові бруньки, тоді утворяться бічні пагони з жіночими квітками. Ця культура досить засухостійка, але дуже чутлива на поливи теплою водою, і з вдячністю відгукується на підживлення органічними добривами (гнойовою рідотою, розведеною водою; розведеним курячим послідом).

У їжу використовують 7-10-денні зав'язі.

pic

Перший збір плодів крукнека доводиться на кінець червня - початок липня, коли знімають тижневі зав'язі крукнеків, у цей час у них ще не сильно виражена горбиста поверхня, але припустимо використовувати в їжу і великі плоди. У кімнатних умовах при рівній температурі вони спокійно лежать до весни.

Джерело: http://domovyk.com