Мурахи відносяться до членистоногих комах. Усього їх налічується близько 9 тисяч видів. Це не просто комахи, які наносять втрату врожаю та садовому ділянці. Мурахи володіють інтелектом і живуть колоніями. Перед тим як поставити перед собою завдання вивести мурах на території садибної ділянки або дачі, запасіться терпінням. Швидше за все, це займе не один день і навіть не тиждень.

Втрати від таких сусідів неможливо перебільшити. На жаль, садові мурахи на ділянці — це справжнє стихійне лихо. Тому вивести мурах на дачі потрібно якнайшвидше — в іншому випадку ви ризикуєте залишитися без врожаю. Але крім зіпсованих ягід і квітів, є ще одна проблема, яку створюють мурашки. Вони розводять і пасуть цілі стада попелиці, роблять це на верхівках молодих пагонів. Від попелиці дуже страждають плодово-ягідні культури. Таким чином, при появі попелиці потрібно якомога швидше знайти і вивести садових мурах, а вже потім боротися з тлею.

Якщо ви не городник, а просто любите прикрашати ділянки альпійськими гірками або клумбами, мурашки доставлять немало бід і вам. Мурахи, що уподобали вашу клумбу, практично відразу зіпсують її. Мурашник буде розростатися щодня і не тільки на поверхні землі. Він росте і вглиб до півтора метрів! Вивести земляних мурах необхідно якомога швидше, інакше боротьба буде дуже довгою і складною.

Як вивести садових мурах?

Є два основні методи боротьби з мурахами:

не пустити мурах на дерево;

вивести мурах з городу, обробивши мурашник такими речовинами, як гелі і приманки.

Розглянемо ці методи більш детально. Як не пустити мурах на дерево:

Створіть водну перешкоду. Цей метод підходить для дуже гуманних людей. Призначений для декоративних і ягідних кущів. Створити водну перешкоду можна зі старої покришки. Розріжте її уздовж на дві частини. У землі потрібно вирити рів і помістити туди покришку так, щоб краї трохи виступали над землею. Залийте в покришку воду і перешкода готова.

Фольга. Обмотайте навколо стовбура фольгу таким чином, щоб вийшла спідничка з гострим краєм. Мурахи не зможуть перелізти через гострий край спідниці.

Можна використовувати спеціальні клейкі пояса. Вони продаються в спеціальних магазинах і призначені саме для боротьби з комахами такого типу. Такий пояс не містить отрут і практично не висихає. Стійкий до вологості.

Ще один спосіб позбавитися від мурашок на дачі: спробуйте розпушити гніздо комах і посипати його тютюновим попелом або вапном. Або виготовте розчин з 10 л води, 2 склянок рослинного масла, шампуню та оцту. Все це залийте в попередньо зроблене отвір в центрі мурашника, закрийте його плівкою і залиште на кілька днів.

Як вивести мурах з городу за допомогою хімікатів?

Якщо ви думаєте, що достатньо обприскати мурах на поверхні отрутами, ви дуже помиляєтеся. У мурах дуже складна ієрархія і мурашник розрахований на мільйони жителів. Ви обробите тільки робочих мурах, що абсолютно не вирішить проблеми. Позбутися цих неприємних сусідів допоможуть харчові приманки та гелі. Такі гелі розраховані на довготривалу дію. Вони не вбивають мурашки відразу. Робоча мураха встигає принести здобич у мурашник і згодувати її личинкам і королеві. Після загибелі королеви і личинок мурашник припиняє своє існування.

Як вивести рудих мурашок?

Дуже часто мурашки приносять неприємності не тільки на садовій ділянці, але і в будинку. Найчастіше в будинку заводяться саме руді мурашки. Боротьба з ними може затягнутися на кілька тижнів, все залежить від кількості вогнищ. Якщо джерело знаходиться в будинку, обов’язково знайдіть його. Для цього простежте за рухом мурах. Як тільки знайдете місце з великим скупченням цих комах і кладкою яєць, починайте діяти. Для знищення можна скористатися дихлофосом. Можна боротися спеціальними приманками у вигляді крейди. Принцип дії такий же, як і у гелів від садових мурашок.

Читайте також: Як боротися з попелицею у саду