Батьківщина більшості пальм – тропічні і субтропічні країни. Неперевершені за красою декоративно-листяні рослини пальми. Особливо ефектні великі екземпляри, використовувані для створення зимових садів і зелених куточків у приміщеннях.

Пальми сильно розрізняються за розмірами і формою листя, але у них є загальна ознака: єдина точка росту у всіх пальм знаходиться на верхівці стебла, і якщо ви відріжете стебло, пальма загине. За формою листя (вайї) розрізняють два основних типи пальм – перисті-листові і віялові. Вайї перисте-листових пальм розділені на листочки по обидві сторони середньої жилки. Листочки можуть бути м’якими і вигнутими або жорсткими і прямими. Черешки довгі (до 60 сантиметрів і більші), як правило з шипами. До перисте-листових відносяться: арека, кокос, хамедорея, ховея, фінікова пальма. Молоді віялові листя цільні, при розпусканні вони рвуться на окремі сегменти, які розходяться по радіусах від основи пластинки листка; самі сегменти можуть бути цільними або частково розщепленими. Найбільш поширені в кімнатних умовах віялові пальми: хамеропс, лівістона, рапис, трахикарпус, вашингтонія.

Основні рекомендації по догляду за пальмами наступні

  • Їх ставлять на окремі підставки біля сонячного або полу-затіненого вікна. Такі пальми, як хамедорея і хамеропс, прямих сонячних променів не виносять і вимагають притінення. Для всіх пальм шкідливі протяги. Влітку пальми щодня обприскують і поливають, залишаючи на піддонах воду, яка, випаровуючись, зволожує повітря. Взимку полив зменшують і воду з піддона зливають.
  • Листя пальм слід якомога частіше обмивати водою. Це захищає рослину від нападу шкідників і підсихання листків. Поливають, обприскують і миють пальми тільки теплою водою з температурою близько +30 С (рука у воді не має відчувати ні тепла, а ні холоду), вода кімнатної температури не годиться.
  • Ні в якому разі не потрібно змивати восковий наліт з листків або видаляти опушення. Завжди майте на увазі, що листя пальм не переносять грубого дотику, від цього їх кінчики можуть потемніти. Підсохлі кінчики листя можна обрізати, але при цьому обов’язково залишати підсохлу смужку листової пластинки. Пошкоджені листя видаляють тільки тоді, коли засохне черешок листка. Якщо зрізати ще не до кінця засохлий листок, то підсихання наступного листка від цього тільки прискориться. Важливо якомога довше зберігати життєздатність листя.
  • Для гарного росту пальм необхідно регулярне добриво, бажано органічне. Влітку добриво вносять кожні 10 – 14 днів. Теплолюбні пальми удобрюють навіть взимку, але роблять це не частіше одного разу на місяць.
  • Пересаджують пальми навесні, в квітні – травні, так як за літо утворюються нові корені і рослина добре підготується до зимівлі. При осінньому пересаджуванні пальми скидають на зиму багато листя. При середній швидкості росту 2 – 3 листа в рік крона може так і не відновитися, а рослина загине. Молоді пальми перевалюють в горщики більшого діаметра щорічно, дорослі пересаджують через 3 – 4 роки. Пальми розвивають довге коріння, тому горщики для них беруть не широкі, але глибокі. Корені повинні лежати колами у вигляді широкого кільця. При пересадці згнилі корені видаляють, а порізи присипають товченим деревним вугіллям. Якщо при пересадці виявлено велику кількість загиблих коренів, корисно створити рослині нижній підігрів до 25 – 30 С, що прискорює зростання нових коренів.
  • Для різних видів пальм земля для посадки також різна. Головною складовою частиною її є глинисто-дернова земля, до якої додають листову, перегнійну, торф’яну і пісок. Необхідний хороший дренаж. У проміжках між пересадками замінюють верхній шар землі. У перші роки пальми розвиваються повільно, декоративний вид набувають лише до п’яти-шести річного віку.
  • Розмножуються пальми насінням, лише деякі, наприклад, хамедорея – нащадками. Пальми, вирощені з насіння, більш стійкі і пристосовані до кімнатних умов, ніж придбані в магазинах. Для пророщування можна використовувати будь-який легкий субстрат. Посуд до половини наповнюють субстратом, поверх якого насипають 4 – 5-сантиметровий шар суміші чистого піску і дрібно нарубаного моху. Насіння занурюють на глибину 2 – 3 сантиметри, рясно поливають. Посуд накривають склом і ставлять у тепле місце, з температурою не менше 20 – 24 С. Сходи зазвичай з’являються лише через кілька місяців. Після появи сходів їх розсаджують в маленькі горщики з сумішшю, легкої дернової, листової або перегнійної землі і піску (2:1:0,5). Сіянці ростуть дуже повільно, їх перші листя не схожі на листя дорослих рослин, лише шостий-сьомий листок набуває форму, характерну для даного виду.
  • Найбільш поширеним шкідником пальм є червоний павутинний кліщик. Крім того, пальми можуть вражатися щитівкою, трипсами, борошнистим червцем. З величезної кількості пальм для розведення в кімнатах придатні лише деякі види.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Домашні улюбленці та кімнатні рослини [+ФОТО]