Кімнатні рослини прикрашають дім, роблять його затишним і гарним. Крім того, вони - корисні, адже очищають повітря і створюють у приміщенні сприятливий мікроклімат. Але при цьому необхідно пам'ятати, що деякі кімнатні рослини, якими ми себе оточуємо, дуже отруйні. Вірніше, отруйний сік цих рослин. Такі рослини можна тримати в житловому приміщенні, але вони не повинні бути досяжні для дітей і домашніх тварин.

Твердження, ніби тварини інстинктивно відчувають, що їм корисно і що шкодить, – не зовсім правильне. Протягом багатьох років співіснування домашніх тварин з людиною, вони загубили природні здібності розпізнавати, що їм корисно, а що для них отруйно. Плюс, аби тварині розпізнавати, їй потрібно це спробувати, тоді вже будуть певні, як і в людини, здатності вирізняти, що хороше, а що – ні. А ці "проби" часто закінчуються у веткабінетах.

Домашні тварини (кішки, собаки, хом'яки) також можуть спробувати на смак кімнатну рослину. Особливо це стосується кішок, які, як відомо, люблять пожувати молоді листочки рослини. Не байдужі до зелені і домашні птахи (папуги, канарки та ін.) Щоб з домашнім улюбленцем не трапилося лиха, необхідно ретельно переглянути свою колекцію кімнатних рослин. Особливо приваблюють птахів і тварин яскраві плоди рослин сімейства пасльонових (декоративний перець, соландра, брунфельзія та ін.), які також є отруйними. Щоб тварини і рослини могли мирно співіснувати у Вашому домі, потрібно продумувати все до дрібниць. Шкідливі для домашніх тварин рослини треба ставити на шафу, полиці, підвісні підставки для квітів. Якщо вдома живуть птахи, квіти ставлять на підвіконня й закривають шторами.

pic

pic

pic

Величезну небезпеку для здоров'я, а відтак, і для життя домашніх улюбленців, безперечно, становлять рослини з вмістом отрути. Тому, щоб убезпечити домашніх тварин необхідно прибрати із зони їхньої досяжності рослини з отруйними організмами.

pic

pic

pic

Крім того тварин потрібно оберігати від звичних нам «колючих» рослин. Від них часто страждають кішки та собаки як в процесі ігор, так і в полюванні за комашками. Перепадає від шипованих рослин і домашнім пернатим, які часто розгулюють кімнатними просторами.



pic

pic

pic

Які ж рослини становлять реальну небезпеку для здоров'я і життя домашніх улюбленців, особливо маленьких розмірів? Ось найпоширеніші з них:


1. Адоксові: бузина-ягоди;
2. Амарілліс: нарцис, пролісок та підсніжник
3. Аройдні: арізема трьохлистна, дифенбахія, каладіум, калла, лізіхітум, маланга, філодендрон, айстрові.
4. Бананові: геліконія металева
5. Бересклетові: бересклет
6. Бобові: абрус, акація, акація Манса, астрагал, кінські, кормові, мескалінові, соєві боби, бундук дводомний, горошок духмяний, люпин, вогняна та лімська квасолі.
7. Букові: дуб
8. Буракові: анхуза та геліотроп європейський
9. Верескові: азалія, андромеда, рододендрон



pic

pic

Як для домашніх тварин, так і для маленьких дітей небезпечні будь-які рослини із сімейства амарилісових, ароїдних, кутрових, пасльонових, молочайних. Небажані і рослини, що виділяються речовини, які дратують шкіру і слизові оболонки. Це плющ, примула, цикламени тощо. Хвилястим папугам, наприклад, достатньо всього трохи подзьобати такі рослини, як у них порушується травлення і підвищується тиск.



pic

pic

До речі, власникам тварин потрібно пам'ятати, що отруйними можуть виявитися не тільки горшкові, а й зрізані квіти. Навіть у вазу небажано ставити букети з гвоздик, тюльпанів, гіацинтів, нарцисів, лілій, гіпсофіли, молочаю, якщо в будинку є тварини або маленькі діти. У них аромат виділяє специфічні речовини, котрі у великій мірі є шкідливими для слизових оболонок маленьких тварин і діток. Тому рекомендовано принаймні не розташовувати ці квіти у спальні, чи місцях, де постійно перебуває ваш улюбленець.

pic

pic

pic

Якщо ж все таки біда трапилася, треба пам'ятати про таке: перші ознаки отруєння у тварини аналогічні людським: блювота, пронос, болі в животі. Якщо Ви впевнені, що тварина отримала отруєння в результаті поїдання отруйної рослини, необхідно викликати блювання, шляхом заливання слабкого розчину перманганату калію в пащу і терміново звернутися у ветеринарну клініку.

Для кішок потрібно обов'язково ставити на підвіконня якесь трав'яне насадження. У зоомагазинах для всіх тварин продається спеціальна суміш трав. Котів чудово відлякують запахи цитрусів, оцту. Є в зоомагазинах і спеціальні спреї для відлякування домашніх тварин, котрими їх привчають до туалету. Всім цим можна окропити місця біля отруйних рослин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рослини для дитячої кімнати

Кімнатні рослини для спальні

Кімнатні рослини, що очищують повітря