Незмінним атрибутом Великоднього святкового столу традиційно є фарбовані яйця. Існує безліч різноманітних харчових барвників, які допоможуть надати крашанкам будь-який колір і відтінок. Ми ж пропонуємо кілька способів фарбування яєць за допомогою барвників природного походження, які завжди знайдуться під рукою.

Способи фарбування пасхальних яєць натуральними барвниками передавалися з покоління в покоління і збереглися в наші дні.

НАТУРАЛЬНІ ФАРБИ ДЛЯ ЯЄЦЬ

Рожевий: вже варені яйця опустити на півгодини в журавлинний або буряковий сік. Якщо скоротити час перебування крашанок в соку, можна отримати не тільки червоного, але і рожевого відтінку.

Помаранчевий колір: щоб надати крашанки помаранчевий колір, знадобиться морквяний сік. Як і у випадку з буряком, вже варені яйця потрібно на півгодини помістити в морквяний фреш. Інтенсивність забарвлення залежатиме від часу «замочування» крашанки.

Жовтий колір подарує крашанці корінь куркуми (шафрану). Вам потрібно буде розвести в гарячій воді кілька ложок порошку куркуми і, довівши розчин до кипіння, залишити на повільному вогні на кілька хвилин. Дайте відвару охолонути, а потім відваріть в ньому яйця. Також фарбувальний розчин можна приготувати з цедри лимонів, апельсинів і молодих березових листочків.

Зелений колір: щоб забарвити білу шкаралупу в зелений колір, можна використовувати сік петрушки, кропу, базиліка і зеленого перцю. Але в отриманні інтенсивного відтінку вам допоможе шпинат. Ці трави потрібно уварювати на повільному вогні протягом півгодини, після чого зварити у відварі яйця. Теж саме можна зробити за допомогою розчину зеленки. Розчин діамантової зелені потрібно розвести водою до потрібної насиченості і потім опустити в нього вже зварені яйця.

Коричневий і золотистий колір: Щоб отримати коричневий відтінок можна зварити яйця в міцній каві або цибулинні, чим більше ви зберете лушпиння, тим інтенсивніше вийде колір. В залежності від часу замочування, яйця стануть від яскраво-червоних до темно-червоних.

Синій колір: Для того щоб отримати синій відтінок, потрібно дрібно нарізати ва качана дрібно порізаної червонокачанної капусти, залити кип’яченою водою (500 мл) і додати 6 столові ложки оцту. Коли розчин придбає потрібний вам відтінок, замочіть в ньому вже зварені яйця.

Фіолетовий колір вашої крашанки додасть суміш червоного і синього розчину. Також фіолетовий відтінок можуть придбати яйця, зварені разом з лушпинням червоної цибулі. Інший варіант - додати в гарячу воду квіти фіалок і замочити на ніч. Якщо замочити яйця у виноградному соці, вийде лавандовий колір.



ДОДАЄМО ВІЗЕРУНОК

Не обов’язково бути художником, щоб створити візерунок на пасхальному яйці. Ось кілька простих і нешкідливих способів.

Трав'яний візерунок

Для декорування яєць можна використати своєрідний трафарет - листочки рослин - листя кімнатних рослин, петрушки, селери, цвітом вишні та ін. Приклавши до яйця обраний вами трафарет, необхідно щільно зафіксувати його, обмотавши марлею, бинтом чи покласти в капронову панчоху й зв'язати з обох боків ниткою. Занурюємо у фарбу і акуратно все знімаємо, даємо висохнути.

pic

Крашанки в цяточку

Змочене в цукровому сиропі яйце обкачують у рисі, гречці або пшеничних крупах. Чим дрібніша крупа, тим дрібніший малюнок. Також можна приклеїти макарони-зірочки. Обережно, щоб не злізла крупа, яйця зав'язують у широкий бинт й варять у фарбі. Крупа змивається, а на її місці залишаються білі хаотичні візерунки.

Крашанки у смужечку

Для того щоб отримати смугасті крашанки, обмотайте яйця тонкими гумками (для грошей) і фарбуйте обраним кольором. Щоб смужки вийшли різнокольоровими, можна після першого, попереднього фарбування додати ще кілька гумок і занурити крашанку в розчин іншого кольору. Таким чином, на вашій крашанки з’являться тонкі кільця різних кольорів.

pic

Крашанки у горошок

Для того, щоб на вашій крашанки з’явилися цяточки, вам знадобиться звичайна воскова свічка. Перед зануренням яйця в фарбувальний розчин, капніть на яйце кілька крапель воску. Коли фарбування буде завершена, треба позбутися воску, тримаючи яйце над полум’ям або над тією ж свічок. У міру танення воску, промокайте яйце м'якою серветкою або ганчірочкою. Іншим спосіб - можна скористатися наклейки круглої форми (або будь-який інший за вашим бажанням). Наклейки краще використовувати не паперові, а на пластиковій або фольгованій основі, щоб вони не розкисли при фарбуванні яйця. Якщо у вас немає готових, їх можна вирізати з двостороннього скотчу. Наклейки повинні щільно прилягати до округлої формі яйця.

Мармуровий малюнок

Для отримання мармурового ефекту необхідно додати в киплячу воду трохи рослинної олії за хвилину до закінчення процесу варіння. Можна спочатку пофарбувати яйця одним кольором звичним для вас способом. Після чого підготувати інший барвник, додати його у воду разом з олією, перемішати рідину виделкою. Після цього по черзі занурюйте яйця в фарбувальний розчин, намагаючись зібрати ними як можна більше масляних візерунків на поверхні рідини. Промочіть яйця серветкою і дайте їм висохнути.

pic

Мереживний візерунок

Яйця треба обгорнути тканиною (кінці якої щільно зав'яжіть ниткою), а потім фарбувати обраним вами барвником. Зазвичай винахідливі господині використовують гіпюр.

pic

Крашанки у клітинку вийдуть, якщо зварити їх обгорнутими в сітчасті панчохи або у сітку від фруктів чи овочів.



КОРИСНІ ПОРАДИ

Існує безліч способів, як фарбувати яйця на Великдень. Однак незалежно від обраного варіанту яйця необхідно правильно підготувати. Ось декілька порад:

За годину до фарбування слід дістати яйця з холодильника, щоб вони набули кімнатної температури. У такому випадку вони не полопаються при варінні. Такого ж результату можна досягти, якщо перед варінням яєць додати у воду пристойну кількість солі - пару чайних ложечок з гіркою.

Чим гладкіше яйце, тим краще ляже на нього колір. Для того щоб фарба лягла рівніше, яйця необхідно ретельно вимити. Рівномірність забарвлення також можна забезпечити, протерши яйця мильним розчином або спиртом.

Ще один варіант - перед фарбуванням протерти яйця білим оцтом, це не тільки краще очистить шкаралупу яйця, але і поліпшить вбирання фарб.

Блискучий зовнішній вигляд фарбовані яйця набудуть, якщо після фарбування витерти їх насухо і натерти рослинною олією.

Фарбувати яйця необхідно чистими руками, без крему, щоб випадково не залишити відбитків.

При фарбуванні синтетичними барвниками не використовуйте металевий посуд і додавайте оцет для того, щоб фарба лягла рівномірно

ПАМ'ЯТАЙТЕ: вживати в їжу можна тільки ті яйця, що були пофарбовані натуральними або спеціальними харчовими барвниками. Якщо ви використовували для декорування яєць клей, скотч та інші підручні матеріали, їсти такі яйця не варто. Найкраще в такому випадку використовувати видуті яйця, які можна зберігати роками і використовувати для прикраси великоднього столу або в якості пасхального сувеніра.