Кожному садівникові, який має власну ділянку, хочеться, щоб вона не тільки давала урожай, але і виглядала красиво. Квіткова клумба – це важливий декоративний елемент, який зможе надати Вашій присадибній ділянці унікальний і неповторний вигляд, а у Вас буде можливість все літо насолоджуватися красою і вдихати аромат квітів.

Вміння красиво оформити клумби і квітники своїми руками стане в нагоді всім, хто хоче прикрасити невеликий газон під вікном або зробити вигляд з вікна більш приємним. Ви не володієте навичками ландшафтного дизайну? Навіть дилетант зможе зробити красиву клумбу, якщо у нього буде на те бажання.

З чого почати оформлення клумби?

Багато людей засаджують свій сад усім, що їм сподобається. При цьому вони не мають чіткого плану або хоча б, ескізів дизайнера. Структура у багатьох садів відсутня лише тому, що розпочаті вони не з чіткого плану, а з вподобаних рослин. Потім ці рослини розростаються, часто заважають одна одній, не поєднуються за кольором. Хотілося б, зробити доріжку або газон на цьому місці. Але як шкода видаляти рослини! Адже ви стільки за ними доглядали!

Найбільш грамотним рішенням буде почати оформлення клумби з чіткого плану. Якщо ви створюєте квітники і клумби своїми руками, краще витратити трохи часу на самому початку шляху, ніж потім мати труднощі з доглядом за квітами. Задайте собі кілька питань. Які квіти вам подобаються? Яку кольорову гаму ви хотіли бачити на своїй ділянці?

Види клумб і квітників



pic Регулярна клумба

Має строгий геометричний візерунок, рослини легко розрізняються, використовуються прості симетричні форми, немає хитрого сплетіння абстрактних фігур. Основна відмінна риса регулярної клумби – всі рослини цвітуть одночасно. Між посадками зберігаються чіткі межі, що підкреслює відсутність слідів природності в регулярних клумбах.



pic Нерегулярні клумби

Включають в себе невеликі групи морозостійких багаторічних рослин у трав’янистому бордюрі. Така клумба виглядає більш природно, ніж регулярна. Зони посадок різних рослин часто перекриваються. Клумба або квітник оформляються так, що зони, на яких посаджені різні рослини, переходять одна в іншу. При цьому клумбу оформляють так, щоб за цвітінням однієї рослини відразу ж слідувало цвітіння іншої.



pic Килимові клумби

Килимові клумби – це спосіб висаджування низькорослих рослин, у яких різнокольорове листя. Дизайнери з допомогою цих кольорів створюють складні візерунки. Догляд за такою клумбою досить трудомісткий. До того ж для отримання гарного малюнка, вам знадобиться велика ділянка землі.



pic Моно-квітники

Весь бордюр або вся клумба засаджуються квітами одного виду і навіть інколи одного кольору. Використовується в ландшафтному дизайні для підкреслення будь-якої експозиції.

Оформлення клумб і квітників своїми руками: поради фахівців

Чим відрізняється квітник від клумби? Та нічим! Крім форми. Клумба – це той самий квітник, але форма його симетрична і правильна, зазвичай, кругла квадратна або овальна.

Круглу клумбу можна накреслити за допомогою шнура. Його довжина повинна дорівнювати радіусу клумби і двох кілочків. Коли нанесете контури клумби, перекопайте ґрунт в ній. Краї клумби потрібно підняти вище рівня квітника на 15 сантиметрів, а до центру збільшити висоту на 25-30 сантиметрів. Щоб влаштувати височину, потрібно брати землю з інших місць. Наприклад, з тих, де планується прокласти доріжки.

Щоб клумба зберегла форму, її потрібно оздоблювати спеціальними огорожами, парканами або обкладати великими каменями, дерном, цеглою. Можна також спорудити дужки з дроту. А якщо обсадити клумбу бордюром з низькорослих рослин, вона буде виглядати дуже оригінально. Клумба, обсипана дрібною галькою, виглядає акуратно і красиво.

Є ще один спосіб непомітної огорожі для клумб. Купіть в магазині будматеріалів чорну пластикову трубу, шести сантиметрів у діаметрі. По периметру клумби викопується канавка глибиною близько десяти сантиметрів. В неї потрібно вкласти трубу, згинаючи, де треба і фіксуючи забитими кілочками або роблячи складову – це залежить від того, якої форми ваша клумба. Труба засипається землею. Вона стримує траву з газону, не дає їй потрапити на клумбу. Над самою трубою бур’яни і трава теж не ростуть, оскільки там шар землі 2-3 сантиметри, він постійно гарячий і сухий. А чорна труба зовсім непомітна. Навіть якщо залишити її трохи виступаючою над поверхнею землі, вигляд буде цілком природний.

Джерело: http://agronomist.in.ua