Народ знав, що оспівувати: легендарний кущ - калина, крім краси, має велику цілющу силу. В першу чергу калина цінна вітаміном С. У цій рослині його значно більше, аніж в апельсинах та лимонах.

Калина червона має велику популярність завдяки своїм корисним властивостям. Вона діє на організм заспокійливо, має протизапальні властивості. Має сечогінну, в'яжучу і кровоспинну дію. Плоди калини дуже корисні при серцево -судинних захворюваннях, сприяють регулювання артеріального тиску, тому вони дуже корисна для гіпертоніків. У калині міститься велика кількість вітаміну С, за рахунок чого вона є незамінним помічником при лікуванні простудних захворювань. Чай з калини допоможе при ангіні, бронхіті та запаленні легенів. Відвар з квіток калини знижує хрипоту і повертає голос. Кора калини має кровоспинні властивості, здавна використовувалася як лікувальний відвар після пологів. З цих же причин такий відвар призначають для полоскання ротової порожнини при пародонтозі. Ягода калини багата вітамінами і мінералами, завдяки своєму складу корисна при стресах і психологічних захворюваннях. За допомогою чаю з калиною можна розслабитися, зняти стрес і поліпшити настрій.

Чай з калини: рецепти

Зелений чай з калиною: для приготування чаю необхідно заварити зелений чай, окремо промити і розім'яти 2 ст.л. калини. Додати калину до чаю і дати настоятися 10 хвилин. На чашечку такого чаю додаємо 1 ч.л. меду. Такий чай допоможе при застуді і позбавить від кашлю.

Вітамінний чай: беремо одну середню гілочку калини і ложем її в чашку, додаємо 2-3 ч.л. цукру і розминаємо, після чого заливаємо окропом і даємо настоятися 5 хвилин. Виймаємо гілочку і чай готовий.

Чай з соку калини: ягоди промиваємо і видавлюємо з них сік, приблизно, третину склянки. Додаємо окріп і цукор. Виходить чудові ліки від застуди, а також хороший засіб для регулювання артеріального тиску.

Зберігання

Збирають калину після перших легких заморозків. Зберігають ягоди в пучках, підвішених на балконі, в сараї, літній кухні. Але найчастіше калиновий сік перетирають з цукром до желеподібного стану і зберігають у холодильнику або навіть при кімнатній температурі.

Протипоказання

Варто пам'ятати, що не всі сорти калині – корисні. Якщо її ягоди не червоні – вони отруйні. Препарати з калини діють дуже м'яко і не мають побічних ефектів. Однак є й ті, кому калина протипоказана: це люди, схильні до тромбоутворення, з підвищеним згортанням крові, з підвищеною кислотністю шлункового соку, а також вагітні та гіпотоніки.