Макіяж — суто жіноча справа. Чимало дівчат роблять макіяж удома на власний смак. Однак є й такі, які довіряють цю справу рукам професіоналів. Займаються цим “мистецтвом” й індивідуальні салони краси, і приватні візажисти, і спеціалісти у звичайних перукарнях. Але далі мова йтиме про make-up у домашніх умовах.

На стадії підготовки Зрозуміло, що шкіра повинна бути чистою, як полотно перед створенням картини. Тому перший крок — це, звичайно, очищення тоніком чи молочком. Потім наноситься зволожуючий крем і спеціальна основа під макіяж з частинками, що відбивають світло (вона примушує обличчя “сяяти” і робить непомітними проблемні ділянки).

У правильному тоні Після того, як обличчя підготовлене, наноситься рідкий тональний крем. Він може бути на один тон світліший чи темніший, ніж шкіра. Тональний крем не слід наносити дуже товстим шаром, його завдання — вирівняти колір обличчя, але не більше того. Тепер у хід йде коректуючий засіб (олівець), який маскує судини, що лопнули, вугрі, шрами і синяву під очима. І лише тепер пушком наноситься пудра. Пудра остаточно вирівнює колір, прибирає жирний блиск і закріплює весь make-up у цілому. Втім, на цьому робота зі шкірою обличчя не закінчена. Макіяж буде неповним без рум’ян. Вони коректують форму обличчя, підкреслюючи переваги (наприклад, вилиці). Що стосується відтінку рум’ян, потрібно пам’ятати: брюнеткам слід використовувати персикові, тепло-рожеві і бежево-коричневі. Володаркам рудого волосся протипоказані відтінки рожевого, а також темні і дуже яскраві; блондинкам підходять практично всі рум’яна, але їх потрібно дуже добре розтушовувати. Дівчатам східного типу рекомендуються рожеві і рудувато-коричневі відтінки. Якщо шкіра смаглява, ефектними будуть відповідно темні рум’яна.

Брови Французи стверджують, що найголовніше в макіяжі — рівний колір обличчя і брови ідеальної форми. Тому попередню корекцію брів потрібно робити обов’язково. Після нанесення основи на обличчя брови підфарбовуються олівцем (дрібними штрихами від внутрішнього краю до зовнішнього). Олівець, який повинен бути добре підточеним, підбирається або в тон, або трохи темніший, ніж природний колір.

Ці бездонні очі... Почнімо з тіней. Вони можуть бути матовими з великою кількістю блиску. У вечірньому макіяжі допустима, мабуть, уся палітра. Вибирати ж тіні потрібно, керуючись кольором очей, колірним типом зовнішності (осіннім, зимовим, весняним або літнім) і вбранням. Загальні правила нанесення таке ж, як у будь-якому макіяжі: до внутрішнього куточка ока і під бровами тіні світліші, із зовнішнього краю — темніші і насиченіші. Можна використовувати й підводку. Але наносити її потрібно ДУЖЕ акуратно. Олівець повинен бути тоненьким, бездоганно заточеним; а лінія повинна бути рівною, нанесеною уздовж лінії вій і закінчуватися гострою “стрілкою”. У вечірньому макіяжі перевага віддається водостійкій туші, оскільки вона ніколи не розпливається, менше обсипається і, як наслідок, не залежить від сліз, дощу, вітру й інших форс-мажорних обставин. Тільки у вечірньому макіяжі доречна така деталь, як накладні вії. В ідеалі — три шари туші на верхніх віях і два — на нижніх.

Ах, ці губки Алгоритм нанесення помади: 1) Губи покриваються тональним засобом або пудрою, щоб їх контур можна було коректувати. 2) Олівцем наноситься лінія (для тонких губ — за край контура, для звичайних — строго по контуру), а також заштриховується вся поверхня. 3) Потім наноситься сама помада, причому найкраще буде, якщо пензликом. 4) Надлишки просякаються серветкою. 5) Знову наноситься шар. 6) І нарешті завершальний штрих — крапелька блиску по центру. Цей прийом робить губи більш об’ємними і пристрасними. Існує незаперечне правило: денний макіяж — нейтральний, вечірній — яскравий. І це аксіома. Адже вечірнє освітлення, як правило, приглушене і м’яке, і через це риси обличчя стають менш виразними. Через це косметика ввечері потрібна яскравіша і насичена, ніж для світлої пори доби. При створенні макіяжу важливі не стільки блиск і гламурність, скільки відчуття стилю і добрий смак. Лише “малюючи” обличчя з урахуванням типу зовнішності, вбрання і доцільності, можна заслужити щире захоплення оточуючих і його — єдиного... принца. Як Попелюшка.

Рівне нська газета