Існує безліч традицій, які супроводжують одне із найвеличніших християнських свят – свято Великодня. Це і Великий піст, Чистий четвер, випікання пасок та безумовно звичай, без якого неможливо уявити Великдень - розфарбовування пасхальних яєць. У цьому процесі може брати участь уся родина від малого до великого, проявляючи усю свою фантазію. Проте, небагато з "яєчних художників" знають, як правильно прикрасити яйце, щоб воно не тріснуло в киплячій воді, а колір вийшов інтенсивним.

Щоб зберегти шкаралупу цілою до кінця варіння, яйця треба близько години потримати при кімнатній температурі. У воду бажано додати столову ложку солі. Також можна на одному кінці яйця проколоти маленький отвір. Щоб фарба лягала рівніше, перш ніж фарбувати яйця, їх необхідно знежирити - протерти мильним розчином або спиртом.

Тепер про самі способи фарбування яєць.

1. Лушпиння цибулі - найвідоміший і доступніший всім спосіб. Яйця можна пофарбувати в кольори від жовтого до червоно-коричневого. Колір залежить від концентрації відвару. Потрібно приготувати відвар з цибулиння і дати йому настоятися. Якщо ви хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння треба узяти більше і варити його біля півгодини до того, як у відвар опустити яйця.

Яйця опустити в настій, довести до кипіння і варити протягом 10 хв. Вийняти, остудити.

2. Щоб яйця вийшли жовтого або золотистого кольору, їх фарбують за допомогою березового листя. Відвар готується з листя, можна сухого, молодої берези і настоюється біля півгодини. Яйця вимити, опустити в теплий настій, варити 10 хв. після кипіння, вийняти й остудити.

3. Вже варені яйця натерти соком (буряковим, морквяним).

4. Покладіть яйця в каструлю, залийте їх водою. Додайте чайну ложку оцту. Кип'ятіть яйця 15 хвилин з натуральними фарбувальними добавками.

Світло-червоний - буряк або чорниця.

Оранжевий - цибуля.

Ясно-жовтий - апельсини або лимони, морква.

Ясно-зелений - листя шпинату, кропиви.

Зелений - зелені яблука.

Синій - листя червоної капусти.

Бежевий або коричневий - кава.

Якщо після фарбування поставити яйця в цьому ж відварі на всю ніч в холодильник, то забарвлення буде яскравішим.

5. Мокрі яйця обкачують в сухому рисі, завертають в марлю (кінці марлі треба щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилипнув до яйця) і варять в цибулинні звичайним способом. Виходять яйця в цятку.

6. Для отримання мармурового ефекту потрібно обернути яйця в цибулиння і зверху зав'язати яким-небудь бавовняним матеріалом.

7. При фарбуванні можна обмотати яйця різноколірними нитками, тоді на них вийдуть цікаві орнаменти.

8. Зварити яйця у воді з содою. Обгорнути яйця в різноколірні шовкові шматки матерії, перев'язати ниткою. Знову їх прокип'ятити в цій воді, дати охолонути, відкрити шматочки матерії.

9. Зірвіть молоді листки різної форми (наприклад, листки петрушки). Прикладіть до яєць ці листочки, обмотайте панчохою і туго зав'яжіть. Опустіть в міцно заварене цибульне лушпиння. Варити довго.

10. Забарвлені будь-якою харчовою фарбою яйця ще гарячими промокнути серветкою, поставити в чарку або підставку для яєць і тонким акварельним пензликом розмалювати їх, поки вони не охололи. У цьому способі все залежить тільки від багатства вашої фантазії.

11. Так само можна пофарбувати яйця не тільки зовні, але і зсередини. Потрібно відварити їх 3 хвилини, потім дістати і в деяких місцях проштрикнути шкаралупу голкою. Потім кип'ятити ще якийсь час до готовності в міцній заварці з додаванням гвоздики, кориці і коріандру.

Після фарбування пасхальних яєць для додання блиску потрібно протерти їх олією.