Розмірковуєте щодо донації крові, але не впевнені як швидко організм зможе відновити ресурси? В МОЗ України пояснюють коли організм може відновити кров після донорства.

В організмі людини приблизно 5-6 літрів крові (8% від маси тіла), і мільйони її клітин щодня гинуть та на зміну їм утворюються нові клітини кров. Життєвий цикл еритроцита триває 120 днів, а потім він йде на “реутилізацію”, аби залізо з гемоглобіну не втрачалося.

Донація 450 мл крові додає нашому організму роботи, але не є великим навантаженням на нього. Навіть навпаки – це змога витратити калорії, лежачі в кріслі!

Загальний об’єм крові відновлюється майже миттєво – за декілька хвилин. Найшвидше відновлюються компоненти плазми – протягом 24 годин. Еритроцити повертаються в норму за 4-6 тижнів, а рівень гемоглобіну – за 6-12 тижнів.

Чоловіки можуть здавати цільну кров не більше 5 разів на рік, жінки – не більше 4 разів на рік. Це – середня оптимальна кількість разів, щоб організм встиг відновити рівень еритроцитів та гемоглобіну. Жінки безповоротно втрачають певну кількість гемоглобіну під час кожного менструального циклу.

Людина, яка здала кров ніяким чином не відчуває, що в її крові щось “відновлюється” чи чогось не вистачає.

Але кожен донор може допомогти організму відновитись простими діями:

  • пийте достатньо води;
  • харчуйтесь різноманітно та повноцінно;
  • додайте в раціон більше продуктів багатих на залізо: печінка, крупи, шпинат тощо;
  • їжа, багата на вітамін С допомагає засвоєнню заліза, тож додайте до страв томати, квашену капусту, перець тощо.

Читайте також: Програма "єОселя": жителі Рівненської області отримали 10 кредитів