15 лютого православні християни відзначають одне з головних свят - Стрітення Господнє. Які традиції цього свята, що можна робити в цей день, а що під забороною?

 Стрітення належить до неперехідних свят, а це значить має фіксовану дату - 15 лютого. Це велике свято знаменує "зустріч" (так з церковнослов'янської дослівно перекладається це слово) з Богом. На сороковий день після народження Ісуса, Діва Марія і Йосип, за традицією, принесли немовля до церкви, щоб засвідчити його народження. Пророк Симеон, визнавши в ньому Христа Спасителя, сповістив, що пророцтво, якого чекали більше 200 років, збулося. Ця "зустріч" знаменує перехід від Старого завіту до Нового, зустріч двох епох. Боже немовля визнала ще й Анна-пророчиця, яка також, поклонившись Ісусу, оповістила городян про те, що пророцтва збулися і на світ народився Спаситель, щоб врятувати грішні душі. В цей день всі православні християни шанують і моляться Богородиці й Ісусу Христу.

Що не можна робити в свято?

Стрітення - велике свято, тому прибирання, прання і будь-яка фізична праця заборонені. Крім того, в такі дні також не варто займатися рукоділлям, якщо це не справа першої необхідності.

У свято заборонені сварки і конфлікти з близькими людьми, так як це може обернутися великими неприємностями і проблемами для всіх членів сім'ї.

Заборонено вживати міцні спиртні напої і лихословити.

На Стрітення заробляння грошей вважається гріхом, винятки лише для тих професій, які пов'язані з порятунком людського життя: лікарі, пожежники та інші.

Наші предки вважали, що на Стрітення потрібно бути дуже акуратними з водою, заборонялося ходити на риболовлю, прати і навіть митися.

На Стрітення не варто вирушати в далеку дорогу, з старих часів вірили, що через мінливу ??погоду в дорозі можуть трапитися неприємності. Є навіть прислів'я: «На Стрітення вирушиш в дорогу - скоро додому не повернешся».

На Стрітення Господнє не можна нудьгувати, так як це велике свято, яке потрібно прийняти і провести з радістю в серці.

Що потрібно обов'язково зробити на Стрітення Господнє

Сходіть до церкви на святкову службу, поставте свічки і попросіть Господа про здоров'я і благополуччя.

Освячення води - один з найголовніших обрядів на Стрітення. Цю воду наші предки цінували також, як і водохресну, вважалося, що вона має цілющі властивості, тому обов'язково сходіть в храм і освятіть воду. Також наші предки вважали, що Стрітенський вогонь володіє особливою силою, він здатний оберігати людину та її будинок від усякого лиха і напасті, від хвороб і поганої погоди.

У цей день потрібно накрити святковий стіл і зібрати за ним усю родину. Обов'язково приготуйте млинці - це головна страва на святковому столі, тим більше, що Стрітення цього року припадає на Масляну.

Впала ікона: прикмети про ікони, які вбережуть вас від бід

Прикмети на любов і заміжжя: як не злякати довгоочікуване щастя