Кожного року в травні у Смигу з'їжджаються смижани, яких закохав в музику оркестр. Днем народження дитячого духового оркестру вважають 19 травня 1973 року, коли відбувся перший концерт колективу, який приніс перший успіх.

Спочатку оркестрантами могли стати лише хлопці, але вже у 1975 році було набрано перші 32 дівчинки. До 1976 року залишилися лише 6 найвитриваліших і самих здібних учасниць. До речі, як зауважує керівник Василь Гайдайчук, саме в Смизі поклали початок гендерної рівності в дитячих оркестрових колективах.

За свою історію концерти оркестру звучали на найкращих сценах України: 6 разів у Національному Палаці Культури «Україна» (м. Київ), в Палаці «Жовтневий», у Цирку, у Будинку профспілок, у Київській та Одеській філармонії. Та чи не найбільше вражень залишилось у наших оркестрантів від творчої зустрічі з Національним Президентським оркестром України, спільний концерт з молодіжним симфонічним оркестром міста СенНазер (Франція).


За 50 років проведено 10 732 репетиції, зіграно 1 365 концертів, випущено 633 випускники. Важливим досягненням колективу його керівник та учасники вважають підйом на Говерлу, куди 17 серпня 2006 року вийшли з інструментами піднялися понад 80 оркестрантів. На горі діти підняли Державний Прапор та зіграли Державний Гімн України. До речі, смизькі оркестранти були першими, хто зробив таку мистецьку ініціативу.

Нещодавно в Смизі відбувся ювілейний концерт. Понад 3 години колектив ділився своїм талантом, дарував глядачам відомі твори у власному незвичному виконанні. Впродовж усієї концертної програми випускники ділилися теплими спогадами, гості дарували подарунки. Після кожного музичного твору в залі зривалися гучні оплески, а на очах бриніли сльози, адже оркестрова родина – то душа Смиги, яка вже єднає різні покоління.

На завершення свята керівник оркестру Василь Гайдайчук подякував присутнім за підтримку та відзначив, що й надалі буде віддавати всі свої сили дітям, бо має нові, не менш амбітні плани щодо майбутнього колективу. Керівництвом Смизької громади були відзначені кращі оркестранти, подяку з нагоди ювілею селищний голова Олександр Федоров вручив подружжю Василя та Галини Гайдайчуків, які присвятили своє життя музиці та створили разом унікальний приклад роботи з дітьми і молоддю в маленькому селищі.