На святій горі Афон відбулося історичне богослужіння українською мовою і священниками ПЦУ. Служба пройшла в келії, яку передали в користування православній церкві України. Сама келія в напівзруйнованому стані, втім як кажуть священники, має історичну цінність. Перше богослужіння у ній пройшло ще в десятому столітті. Чому поїздка на Афон є важливою для України далі розповість Павло Невесенко.

Це богослужіння на горі Афон називають історичним. Хоча й воно проходить в напівзруйнованій келії, втім для України воно є знаковим. Вперше повністю службу провели українською мовою священники ПЦУ. Був там і Рівненський священник Василь Рудніцький.

Василь Рудніцький розповідає, Афон - унікальне місце. Одна з головних святинь православ’я у світі. Щоранку тисячі монахів тут моляться до Бога. Найбільше священника вразили нічні служби у монастирях на святій горі.

Наявність української молитви в келії на Афоні є ще й важливим елементом боротьби з російською пропагандою, додає Василь Рудніцький.

Священнослужителі ПЦУ запевняють, подібні паломницькі поїздки організовуватимуть і надалі. Сподіваються, найближчим часом знайдуться меценати, які відбудують стару історичну келію. І тоді залунає на Афоні й українська щоденна молитва. За країну, її захисників та швидку перемогу.

Читайте також: 12-річна письменниця з Рівненщини випустила у світ книгу (ВІДЕО)