За підсумками одинадцяти місяців 2022 року на Рівненщині платники рентної плати за використання лісових ресурсів до зведеного бюджету сплатили 93,8 мільйона гривень.

 Зокрема, лісокористувачі області поповнили місцеву скарбницю на 63,7 мільйона гривень та 30,1 мільйона гривень надійшло до державного бюджету. Про це інформують рівненські податківці.

Фіскали нагадують, що згідно зі ст.256 Податкового кодексу України, об’єктом оподаткування рентною платою є не тільки деревина, заготовлена в порядку рубок головного користування, але й деревина, заготовлена під час проведення заходів щодо поліпшення якісного складу лісів, з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю у зв’язку з будівництвом шляхів, трубопроводів тощо.

До цього переліку відносяться і другорядні лісові матеріали, зокрема, заготівля живиці, кори, пнів та інших лісових матеріалів та побічні лісові користування, як заготівля дикорослих плодів, грибів, ягід, лікарських рослин, збирання лісової підстилки та заготівля очерету.

Звертаємо увагу, що рентні платежі, значна частина яких надходить до місцевих бюджетів громад області, мають велике значення для фінансування потреб бюджетної сфери, соціальних програм та спрямовують на відновлення природних ресурсів.

Тож у випадку отримання інформації про факти підприємницької діяльності з порушеннями вимог закону, зокрема у сфері лісозаготівлі, податкова служба в межах компетенції вживає комплекс заходів задля запобігання бюджетним втратам.

Читайте також:З-поміж усіх регіонів найбільше жита посіяли на Рівненщині