Днями у Державному історико-культурному заповіднику міста Острог відбулося відкриття виставки «Україна: After War», повідомляє пресслужба Рівненської обласної ради.

Виставка, створена на основі колекції Державного історико-культурного заповідника міста Острог, виражає індивідуальні та колективні переживання після початку повномасштабного вторгнення Російської федерації в лютому 2022 р., коли українці згуртувалися для протидії агресору на військовому, гуманітарному, інформаційному та культурно-мистецькому фронтах.

Серед експонатів: зображення створені штучним інтелектом, півник з Бородянки, авторський живопис Марії Приймаченко, Тетяни Яблонської та Миколи Глущенка.

Найпершим експонатом виставки є 200-річна ікона остозького майстра – «Архангел Михаїл» з піднятим мечем, який є захисником військових та центральним елементом на гербі Києва.

У першій залі виставки через мистецькі твори обговорюється те, що українці вже пережили за період війни, у другій - синтезовані очікування, прагнення та бачення життя нашого суспільства після перемоги.

- Цей виставковий проект покликаний виразити емоції та переживання, які зараз переповнюють кожного з нас та проукраїнсько орієнтовану спільноту загалом. Процес створення виставки на основі художніх і пластичних творів у поєднанні з артефактами сучасної війни, дає можливість засобами мистецтва «проговорити» проблему емоційного колапсу з суспільством у музейному просторі, - розповів заступник директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника міста Острог, куратор виставки Андрій Брижук.

Доповнюють виставку відео та фотоматеріали. У заключній частині виставки, у відеоролику, українці (військові, волонтери та діти) розповідають, що вони зроблять відразу після перемоги. Відвідувачі мають нагоду відповісти на це та інші питання на листівці, яку залишають у музеї.

- Наш музей зазвичай демонструє менше 2% фондів. Багата колекція майже не демонструється через брак виставкових площ. Час, коли основна експозиція музею демонтована, є шансом для якісного показу колекції в новій інтерпретації, - додав Андрій Брижук.

Виставка триватиме до кінця листопада у Державному історико-культурному заповіднику міста Острог. 

Читайте також: У Рівному, на місці декомунізованої стели створили мурал пам`яті рівненських бійців "Азову" (ВІДЕО)