Представники Львівського офісу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців вкотре зустрілися із начальником Рівненської ОВА Віталієм Ковалем.

Обговорили питання про потреби ВПО на Рівненщині, забезпечення їх доступом до послуг, розширення можливостей прийому, а також співпрацю з громадами.

Особливу увагу приділили ремонту центрів компактного проживання. Зокрема, представники ООН вже відібрати об’єкти в Клеванській, Дубенській та Березнівській громаді, де проживають ВПО. Так у 3 закладах невдовзі почнуть проводити ремонтні роботи. Крім того, представники ООН готові направити в місця проживання ВПО необхідні їм речі у зимовий період: обігрівачі, спальні мішки, теплі ковдри та інше.

Обговорили також ідею інтеграції переселенців в життя області. На переконання Віталія Коваля, на Рівненщині повинні бути історії успіху соціалізації ВПО. А для цього важливо допомогти їм із пошуком житла та роботи.

«Приємно, що представники ООН ловлять швидко нашу проблематику. І якщо ми можемо зробити наступний крок – це інтеграцію ВПО через робочі місця, то це буде нашим мегауспіхом. Пропоную запустити пілотний проєкт: будувати чи ремонтувати житло поблизу підприємств, де внутрішньо переміщенні особи зможуть працювати. Це не лише заохотить їх до роботи, а й покаже приклад іншим ВПО. Тобто, той хто працюватиме, а не просто чекатиме допомогу - матиме житло», - зазначив Віталій Коваль.

Голова Львівського офісу УВКБ ООН Раян Маршал зауважив, що у жодної іншої області ще не було таких пропозицій. Готовий підтримати цю ініціативу та працювати над реалізацією такого проєкту, як пріоритетного. 

Про це інформує Рівненська ОВА.

Читайте також: На Рівненщині проаналізували фінансову ситуацію в громадах Вараського району