Фото ілюстративне
24 лютого 2022 року – четвер. Цього дня в Україні і світі святкують День народження лотереї, День цифрового навчання, Всесвітній день інформаційної архітектури. В православному календарі – день пам’яті святого Власа. В народі “Власів день”.

До Нового року залишилось 310 днів.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

24 лютого в Україні і світі святкують День народження лотереї. Якщо ви також вважаєте себе людиною, яка завжди намагається “впіймати фортуну за хвіст”, тоді цей день для вас. В лотереї бере участь велика кількість людей, які купують для цього спеціальні білети. Саме 24 лютого 1466 року в бельгійському містечку відбулася перша подібна акція. Організаторкою була дружина Яна ван Ейка, який вважається одним з найбільших фламандських митців. Таким чином жінка вирішила зібрати кошти для одного бідного міста.

Цікавий факт: перші розіграші проводилися ще в давні часи. Наприклад, в Китаї династія Західної Хань за 200 років до нашої ери грали гру, яка називалася “гра білих голубів”. Таку назву вона отримала через те, що результати розіграшів відправлялися у віддалені провінції голубами. А кошти, вилучені з такої лотереї, пішли на будівництво Великої Китайської стіни.

В останній четвер лютого традиційно святкують День цифрового навчання. Завдяки цифровій революції люди отримали змогу проводити наукові дослідження і навчання в мережі, використовуючи різноманітні цифрові пристрої. Цього дня звертається особлива увага на використання цифрових технологій в освіті. Запровадили це свято в США 2012 року, згодом воно поширилося на інші країни світу.

А ще 24 лютого святкують Всесвітній день інформаційної архітектури (World IA Day). Запровадили це свято 2012 року за підтримки Інституту інформаційної архітектури та Річарда Вурмана. Існує тісний зв’язок між інформаційною архітектурою та сферою IT. Цей термін пояснюється як графічна структура даних, яка ґрунтується на використанні інформаційних технологій.

Які сьогодні свята ще в світі:

  • День незалежності Естонії;
  • Всесвітній день барменів;
  • Національний день художника в Таїланді;
  • Національний день чипсів тортилья в США.

Яке сьогодні, 24 лютого, церковне свято

24 лютого в церковному календарі – день пам’яті святого Власа. Жив він в IV столітті та був єпископом Севастійським. Вмів молитвою зцілювати людей. Помер мученицькою смертю за віру в Христа.

Святий Влас був відомий своєю щирою любов’ю до тварин і людей. Він піклувався про бідних, допомагав нужденним, годував голодних і лікував хворих. Саме тому здавна його поважали і вважали захисником всіх тварин. Як диких, так і домашніх.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 24 лютого

Сьогодні іменини святкують: Гавриїл, Всеволод, Єгор, Дмитро, Захар.

Талісманом людини, народженої 24 лютого є хризоберил. Дорогоцінний камінь, який заворожує своєю красою. Свою назву він отримав завдяки золотистому окрасу. В східній медицині хризоберил вважається каменем, який допомагає повернути спокій в душі.

Що не можна робити цього дня

  • 24 лютого заборонялося засмучуватися, гніватися і сваритися.
  • Не варто займатися важкою працею.
  • 24 лютого не рекомендується пересаджувати рослини.
  • Не можна бажати зла іншій людині.
  • Не варто пити алкоголь, курити.

Народні прикмети і традиції на 24 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо почули грім, скоро посилиться вітер;
  • 24 лютого на вулиці багато бурульок, весна пізно прийде;
  • якщо відлига, то вже не буде сильних морозів;
  • 24 лютого все ще тривають снігопади, тепло прийде лише в травні.

24 лютого селяни проводили у дворах молебні, вносили ікони святого Власа в стайні, а також кропили домашню худобу освяченою водою “щоб скот добре плодився і не хворів”. А молоді жінки часто у “Власів день”, як ще називали в народі 24 лютого, йшли в шинок та пили горілку. Вірили, що тоді корови будуть ласкавими. А коли поверталися додому, то били своїх чоловіків, щоб вони були слухняними. На Київщині з давніх-давен існувало повір’я: “Святий Влас збиває ріг з зими!”, тому що морозів вже часто не було.

Джерело: ТСН

Читайте також: "Їх тут море!": село на Рівненщині тероризують бобри (ВІДЕО)