Село на Рівненщині тероризують бобри. Тварини точать дерева, вони падають і забивають русло місцевої річки. У результаті рівень води піднімається і територію навкруги затоплює. Мешканці біля двох десятків будинків залишаються відрізаними від цивілізації. А жителі сусідніх сіл не можуть дістатись до залізниці. Як боротись із гризунами, з'ясовувала Анна Яцук.

Василь Баранчук живе неподалік річки, у селі Квітневе на Дубенщині. Каже, на водоймі поселились бобри. Тварини точать дерева, вздовж річки утворюються загати і вода виходить з берегів. Без гумових чобіт вулицею не пройти.

Бобри окупували місцеву річку Устя 5 років тому. Скільки тварин там живе, місцеві не знають. Кажуть, кілька родин.

Два метри заввишки і 5 завширшки з гілок та землі. Ось так виглядає хатинка бобра. Дістатись до неї не просто. Дорога крізь чагарники та болото. Всюди пориті нори. Гризунів вдень не видно. Лише наслідки їхньої праці. Селяни кажуть, щодня прибирають повалене гілля, але марно.

Люди кажуть боротись з бобрами - марно. Тому коли негода, або ж тане сніг - без чобіт пройти вулицею не можливо. Дехто взагалі з дому не виходить.

Облаштувати стік води та прибрати повалені дерева, у місцевій громаді планують. Чекають коли дозволить погода.

Бобри занесені до Червоної книги. Полювання на них обмежене. Але є кілька методів боротьби з гризунами.

Тобто відловити і переселити. Але це явище тимчасове. Бо гризуни повертаються назад. Великими родинами до 15 років можуть проживати на одній території. Тому людям залишається лише співіснувати з гризунами.

Читайте також: На Сарненщині виявили стихійні сміттєзвалища