3 грудня 2021 року – п’ятниця. Цього дня 1879 року Томас Едісон та його помічник Френсіс Аптон показали публіці роботу лампи розжарювання, яку вони розробили за рік, а в 1967 році в Кейптауні (ПАР) професор Крістіан Барнард провів першу операцію із пересаджування серця.

До Нового року залишилося 28 днів.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю. Подія була проголошена Генеральною асамблеєю ООН в 1992 році. На жаль, сьогодні багато людей страждають від невиліковних хвороб чи травм, які обмежують їхні фізичні можливості. Близько 15% жителів планети не можуть виконувати звичні для здорової людини функції.

В першу п’ятницю грудня святкують День подяки бармену (Bartender Appreciation Day). Цього року він припадає на 3 грудня. Свято зародилося в США і пов’язане з торгівлею напоїв марки Sailor Jerry. Саме вона намагається розповсюдити святкування у всьому світі. Мета свята – нагадати, що праця бармена досить важка та виснажлива, а тому їм за це потрібно дякувати.

3 грудня святкують Міжнародний день боротьби проти пестицидів. Вперше свято було оголошене однойменною Міжнародною коаліцією в 1998 році. Дату обрали не випадково. Саме 3 грудня 1984 року сталася катастрофа, коли після вибуху на заводі пестицидів в Індії (Union Carbide) в атмосферу стався викид смертельного газу. Трагедія призвела до більш ніж 200 тис. смертей та пів мільйона випадків важких недуг в наступні роки.

3 грудня святкується Всесвітній день комп’ютерної графіки (Міжнародний день дизайнерів та аніматорів). Започаткувала свято американська компанія Alias у 1998 році. Дату святкування вибрали на честь абревіатури тривимірної графіки (3D): де “3” – число, а “D” – місяць грудень (англійською December).

Щороку 3 грудня святкують Всесвітній день баскської мови або еускари. Запровадило його Товариство Баскських Досліджень в 1948 році у пам’ять святого Франциско Хав’єра – найбільш успішного та відомого християнського місіонера за версією католицької церкви, який був баском за походженням. Офіційно свято затвердили в 1995 році урядом Країни Басків і Королівською академією баскської мови.

Яке сьогодні церковне свято

3 грудня за релігійним календарем – день пам’яті святого Прокла. Він жив приблизно в V столітті, був єпископом в Константинополі, навчався богослов’я у самого Івана Златоуста. У Прокла був дуже великий обсяг знань в області Святого писання. Тому завдяки ораторському мистецтву у нього добре виходило проповідувати християнську віру. Відомо, що він став навіть свідком явлення Іоанну апостола Павла.

В сані єпископа Прокл активно проповідує християнство, викриває язичництво та єресь. Також святий прославився своїми чудесами та допомогою знедоленим. Наприклад, під час його єпископства стався руйнівний землетрус. Прокл разом з місцевими жителями вийшов на вулицю міста і молився.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 3 грудня

Які сьогодні іменини: Авраам, Азат, Анатолій, Григорій, Євстафій, Іван, Йосип, Іпатій, Ісаакій, Ісидор, Прокл, Симеон, Ганна, Ніна, Татона, Фекла.

Народні прикмети і традиції 3 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: вранці пішов сніг – до вечора буде відлига;
  • якщо 3 грудня в пічці тріщать дрова – буде мороз;
  • на небі пливуть пір’яні хмари – скоро почнеться хуртовина;
  • 3 грудня йде дощ, то буде лити і на третій день літа;
  • снігурі співають на хурделицю;
  • сорока залетіла під дах, буде заметіль;
  • якщо 3 грудня двері самі відчинилися, значить близько ходить нечисть;
  • зацвіла домашня рослина – чекайте на поповнення в сім’ї;

3 грудня кури туляться одна до одної – буде холодно.
Пращури вважали, що 3 грудня землею ходить нечиста сила, а тому виходити на вулицю й вирушати у далеку дорогу небезпечно. Найкраще від зла захищають сімейні візаємини, тому цей день важливо провести з сім’єю. 3 грудня в народі говорили: “На Прокла нечисть проклинай”.

Джерело: ТСН

Читайте також: Рівненщина отримала понад 25 мільйонів гривень за лікування COVID-19