10 лютого 2022 року – четвер. Цього дня в Україні та світі святкують цікаве свято – пригощання домовика (День домовика) – та Всесвітній день зернобобових. В православному календарі – день вшанування пам’яті преподобного Єфрема Сирина. В народі 10 лютого називають “Єфрем Запічник”, “Єфрем Вітродуй”, “Єфрем Примовник”.

До Нового року залишилось 324 дні.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

10 лютого в Україні та світі святкують Всесвітній день зернобобових. Зернобобовими називаються плоди бобових рослин, які люди вирощують для споживання в їжу. Сьогодні найбільш розповсюдженими є сочевиця, боби і горох. В багатьох народів світу є традиційні національні страви з цими продуктами – наприклад, хумус, індійський дал. Навіть англійський сніданок важко уявити без зернобобових. Практично всі вони багаті на білок, що є дуже важливо для людей, які живуть в регіонах, де споживання молока і м’яса недостатнє.

Свято було запроваджене за ініціативою африканської країни Буркіна-Фасо та встановлено Генеральною Асамблеєю ООН на 10 лютого 2019 року.

А ще 10 лютого давні слов’яни святкували дуже цікаве Свято пригощання домовика або День домовика. В народі його ще називали Велесичі або Кудеси. Домовики – це міфологічні давньослов’янські персонажі, які вважалися добрими духами, що захищаються домашнє вогнище. За характером вони були вередливими, але гарним родинам завжди допомагали підтримувати чистоту в домі та не сваритися. Також дбали про здоров’я членів сім’ї, домашню худобу і господарство. Водночас злих і байдужих людей домовики карали.

10 лютого традиційно потрібно почастувати домовика чимось смачненьким. Його улюбленими ласощами вважаються молоко, солодощі і солодка каша. Насипати страву потрібно у окрему тарілку. Важливо, щоб у оселі на Кудеси було весело і гамірно.

Також 10 лютого народ вшановував Велеса і небесних воїнів, а тому свято носило ще й таку назву. В слов’янській міфології Велес був богом мистецтва, підземелля та торгівлі. Також вірили, що він захищає худобу. 10 лютого обов’язково варто провести в родинному колі і думати лише позитивно.

Які сьогодні свята ще в світі:

  • День “Дайте ім’я своєму автомобілю”;
  • День добровольця в Таїланді;
  • День парасольки.

Яке сьогодні, 10 лютого, церковне свято

10 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Єфрема Сирина. Він був поетом богословом та вчителем Церкви.

Народився Єфрем Сирин в місті Нісібія (Римська імперія), яке нині називається Нусайбін, 306 року в родині ревних християн. Помер 9 червня 373 року в місті Едеса (сучасна Шанліурфа). Серед основних праць преподобного особливу увагу заслуговує тлумачення Святого Письма. Також Єфрем Сирин написав чимало проповідей, повчань, гімнів, молитов та пророцтв. Також відрізнявся талантом вчителя і наставника. Любим самітне життя і багато мандрував.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 10 лютого

Сьогодні іменини святкують: Володимир, Варфоломій, Георгій, Вольдемар, Леонтій, Гнат, Федір, Ольга.

Талісманом людини, народженої 10 лютого, є тигрове око. Цей камінь здавна відомий, адже його часто використовували у прикрасах. Цінується тигрове око не лише за привабливу зовнішність, але й за лікувальні властивості. Вважається, що камінь може вилікувати різні хвороби, навіть застудні.

Що не можна робити цього дня

  • 10 лютого забороняється ображати когось, сваритися.
  • Не займайтеся важкою працею.
  • 10 лютого намагайтесь не виходити з дому просто так.
  • Не займайтеся садівництвом.
  • Не варто залишати брудними дзеркала.

Народні прикмети і традиції на 10 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: темне небо до відлиги;
  • 10 лютого птахи низько літають до похолодання;
  • якщо погода вітряна, влітку чекайте на багато дощу;
  • а якщо 10 лютого дерева вкриті інеєм, незабаром прийде потепління.

У народі 10 лютого називали “Єфрем Запічник”, “Єфрем Вітродуй”, “Єфрем Примовник”. Також існувало чимало традицій, пов’язаних з цим днем. Наприклад, наші пращури вірили, якщо 10 лютого підмести підлогу віником з полину, то це вбереже дім від злих сил, поганих людей і пристріту.

Домовику 10 лютого обов’язково лишали чогось смачненького поїсти, щоб втихомирити його натуру. В деяких регіонах під час вечері також накладали в окрему миску їжу “для господаря” (домовика), а потім ласкаво припрошували його сісти за стіл. Вважалося, що якщо цього не зробити, то з будинку будуть пропадати речі.

Джерело: ТСН

Читайте також: Нову вулицю у Рівному хочуть назвати на честь Олександра Музичка (ВІДЕО)