Фото ілюстративне
8 лютого 2022 року – вівторок. Цього дня в Україні святкують День опери, День пропозиції руки і серця, День нірвани. В православному календарі – день пам’яті святого Феодора Студита. В народі 8 лютого назвали “Федора Поминальника”.

До Нового року залишилось 326 днів.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

8 лютого в Україні святкують День опери. Свято виникло 2018 року в соціальних мережах за хештегом #OperaDay. Цього дня всі шанувальники опери діляться на своїх сторінках в соціальних мережах фотографіями та відео з улюблених опер.

А ще 8 лютого святкують День пропозиції руки та серця. Хоча це і не офіційний вихідний, а історія виникнення свята невідома, це чудова нагода освідчитися своїй коханій людині. Зробити це часом буває дуже непросто. Навіть у тому разі, якщо ви точно впевнені, що знайшли саме ту людину. Цей день мотивує всіх закоханих озвучити це важливе рішення та сподіватися, що отримаєш від коханої людини “Так” у відповідь.

8 та 15 лютого щорічно монахи Махаяни святкують цікаве свято День нірвани (Парінірвана). Вважається, що саме 8 лютого Будда Шак’ямуні досяг перед фізичною смертю паранірвани, яка є найважливішою метою буддистської практики. В перекладі з санскриту “нірвана” означає “згасання” або “відсутність хвилювання”. Тобто людина звільняється від страждань, бажань та залежностей. 8 та 15 лютого буддисти проводять в своїх храмах медитації, приносять дари.

Які сьогодні свята ще в світі:

  • День безпеки в Інтернеті;
  • День "засмійся і розбагатій";
  • День електронної скриньки;
  • День замороженного йогурта в США.

Яке сьогодні, 8 лютого, церковне свято

8 лютого в церковному календарі – день пам’яті Феодора Студита. Народився він у Візантії 759 року у досить побожній та заможній сім’ї місцевого чиновника. Отримав гідну освіту і в 22-річному віці разом зі своїми батьками вирішив зректися світського житя та прийняти постриг. Оселився в Віфінському монастирі біля гори Олімп. Згодом навіть став його настоятелем.

Феодор був ревним іконошанувальником та прихильником інституту сім’ї, а тому виступив проти розлучення імператора Костянтина VI, який був, до того ж, заступником іконоборців. За цей свій вчинок потрапив до в’язниці. Звільнили його звідти лише після смерті правителя. Тоді ж він став керувати Студійським монастирем.

Феодора протягом життя ув’язнювали тричі. І всі рази були за викриття незаконних дій влади. Попри це він зміг повністю реформувати чернече життя, а також вніс чималий внесок у просвітництво, завдяки своїм катехізисам та великій кількості релігійних творів. Помер 826 року в Віфінському монастирі. 845 року його мощі перенесли до Студійського монастиря.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 8 лютого

Сьогодні іменини святкують: Аркадій, Гаврило, Арсеній, Давид, Іван, Петро, Федір, Семен, Пилип, Марія.

Талісманом людини, народженої 8 лютого є малахіт. Раніше камінь використовували як джерело міді. Здавна вірили, що малахіт може позбавити від різних хвороб.

Що не можна робити в цей день

  • 8 лютого забороняється знімати оберіг, адже саме цього дня дуже легко отримати вроки.
  • Уникайте сварок з сусідами, навіть якщо живете не дуже дружньо.

Народні прикмети і традиції на 8 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: ніч зоряна, значить урожай льону буде хорошим;
  • зранку 8 лютого співає синиця – до похолодання;
  • захід сонця чистий, а погода морозна, значить скоро прийде холоднеча;
  • місяць блідого кольору до снігопаду.

8 лютого в народі називали “Федора Поминальника”, адже вірили, що саме цього дня померлі родичі дуже сильно сумують за своєю сім’єю. Щоб душі не блукали землею, потрібно було зранку піти до церкви та поставити свічки за упокій. Часто проводили різні обряди, щоб захистити дім від нечисті та злих духів.

Наприклад, клали під вхідні двері сокиру, а над ними закріплювали гілочку ялівцю. А ще, якщо 8 лютого у хаті був іменинник, йому обов’язково варили горохову кашу. Вірили, що тоді він весь рік буде здоровим та щасливим.

Джерело: ТСН

Читайте також: Український борщ з пампушками люблять і в Антарктиді: кухар з Рівненщини вдруге поїде на станцію “Академік Вернадський” (ВІДЕО)