Військовий облік став обов'язковим для жінок багатьох професій. Такий наказ Міноборони. Так упродовж 2022 року жінки різних спеціальностей, серед них бібліотекарі, фінансисти, науковці, актори, ветеринари, журналісти, медики і багато інших, повинні завітати до військомату. Чи значить це, що жінок призиватимуть на строкову службу та як до цього ставляться представниці прекрасної половини людства - дивіться далі у сюжеті?

Від сфери громадського харчування до банківської справи, а ще: програмісти, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, працівники готелів, діловоди, рекламники. Міністерство оборони України суттєво розширило перелік професій, після одержання яких жінкам доведеться стати на військовий облік. Не тільки технічні чи інженерні спеціальності. У Рівненському обласному драм театрі цю новину зустріли спокійно, кажуть чекають на подальші інструкції.

Розуміють, це не право, а обовязок. Бо після оприлюднення інформації про військовий облік для жінок, наприкінці минулого року, в мережі інтернет з'явилося чимало жартів та обурень.

Випадкові рівнянки на вулицях міста на таку новину реагують по різному. Хтось проти, хтось підтримує.

Та от служити жінок не змусять, заспокоює військовий комісар. Принаймні, у мирний час.

Новий перелік професій стосується щонайменше ста спеціальностей.

Окрім приналежності до цих професій військовому обліку підлягають жінки, віком від 18 до 60 років та які пройдуть медичну комісію, що встановлюватиме придатність до військової служби. Усе як і в чоловіків. Наявність малолітніх дітей та вагітність не перепона. Рішення прийматимуться і в індивідуальному порядку.

Жінки, які підходять за вищеперерахованими критеріями зобовязані впродовж року зявитися до військкомату за місцем реєстрації з пакетом документів. Якщо цього не зробити, - будуть штрафи. І не лише для людей, які підлягають постановці на облік, а й для керівників підприємств.

Щоправда, впродовж усього 2022 року штрафувати нікого не будуть. Про це напередодні заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Крім того українка Яна Рашевченко написали петицію до Президента. За 5 днів вона набрала необхідну для розгляду кількість підписів. Відповідно Президент України звернувся до міністра оборони, щодо необхідності скорочення переліку спеціальностей та професій, згідно з яким жінок беруть на військовий облік військовозобов’язаних. Опираючись на реальні потреби оборони держави.

Читайте також: Рівненщина продовжує очолювати список областей, де найбільше невакцинованих освітян