Фото ілюстративне
18 листопада 2021 року - четвер. Цього дня 1838 року Тарас Шевченко завершує роботу над першим (втраченим) варіантом фінальної поезії "Кобзаря" - "Тарасова ніч", а майже через 100 років (1928) в Нью-Йорку відбувається прем’єра першого звукового анімаційного фільму про Міккі Мауса.

 До Нового року залишається 43 дні.

Яке сьогодні церковне свято

18 листопада за релігійним календарем - день пам’яті Іона, який був святим та архієпископом Львівським і Великоновгородським (ігуменом Отенської пустелі). У трирічному віці Іон залишається без матері, а ще через чотири роки помирає його батько. Тому вихованням дитини займається благочестива вдова Наталя Медоварцева. Саме вона прищепила юному вихованцю Християнську віру.

Дорослий Іон займався організацією притулків для сиріт, обездолених та вдів. Він був відомий своїми чудесами, які здійснював з Божою поміччю. Наприклад, він зупинив епідемію, що перед цим забрала життя 250 тисяч людей. В 1549 році Іона зарахували до лику святих на Макаріївському соборі. Є твердження, що навіть після смерті, мощі Іони допомагали творити чудеса.

Сьогодні іменини святкують: Григорій, Гаврило, Тимофій, Памфіл, Тихон, Галактіон.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

Щороку 18 листопада в Україні святкують День сержанта Збройних Сил. Від 2009 до 2019 року свято існувало в іншому форматі в березні, але указом президента України цю дату змінили. Основна його мета - вшанувати відданість та подякувати за працю старшинам і сержантам військової справи, показати їхню мужність, відвагу та професіоналізм. Саме сержанти вважаються ключовою ланкою в Збройних Силах України.

В Європі 18 листопада - Європейський день захисту дітей від насильства та сексуальної експлуатації. На жаль, сьогодні сексуальна експлуатація та насильство дітей є страшною реальністю. І найчастіше злочин скоює близька для дитини людина. Лише 10% випадків органи опіки та поліція дізнаються про насильницькі дії. Саме для запобігання таких злочинів Європейська спільнота запровадила цей день. Його мета - поширити інформацію про сексуальне насильство над дітьми. Адже лише тоді можна запобігти ще більшому розповсюдженню цієї проблеми.

Кожного року третього четверга листопада святкують Міжнародний день відмови від куріння. 2021-го він припадає на 18 число. Подія була заснована Американським онкологічним товариством у 1977 році. Саме тоді вченими був доведений негативний вплив сигарет на людський організм. В Україні статистика також досить невтішна. Сьогодні активних курців близько 9 мільйонів. Більше того, кожного року зростає дитяче паління. Головна мета Міжнародного дня відмови від куріння - донести інформацію про шкідливий вплив цієї звички, щоб сприяти зниженню залежності від неї.

Східнослов’янські країни 18 листопада святкують День народження Діда Мороза. Звичайно, немає документальних підтверджень цієї події, але вважалося, що в кінці листопада вже приходить зима. Сьогодні діти звикли, що Дід Мороз - це добрий старенький, що дарує подарунки. Проте в старослов’янській міфології він був злим та могутнім персонажем. Він приходив вночі та заморожував на смерть свійську худобу. Тому, щоб задобрити Мороза, йому приносили жертви. Інколи навіть людські.

Також 18 листопада в світі святкується Міжнародний день філософії. Свято було започатковане Всесвітньою організацією ЮНЕСКО в 2002 році, але міжнародним стало лише через 3 роки. В Україні цей день почали відзначати в 2006. Саме тоді у Київському університеті відбувся науковий симпозіум.

 

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо 18 листопада падає сніг, зима обіцяє бути сніжною;
  • місяць вкритий імлою – до довгої негоди;
  • якщо на вербі є іній, значить зима буде дуже довгою;
  • якщо ж іній є на всіх деревах, скоро наступить відлига;
  • коли падає сніг і лягає на землю нерівно, то наступного року урожай жита буде багатим;
  • вітер дме з півночі і на небі немає хмар – чекайте на похолодання.

Джерело: ТСН

Читайте також: У Рівному створять комісію, яка реагуватиме на проблеми ОСББ (ВІДЕО)