У Сарненському районі в селі Яринівка люди перекрили дорогу. Тамтешню школу хочуть реорганізувати і об'єднати з закладом у селі Ремчиці. Селяни з Яринівки проти такого рішення. Вийшли на дорогу з протестом. Рухались пішохідним переходом. Як наслідок на автодорозі утворились затори. Так що ж буде зі школою і яка подальша доля учнів гімназії, які минулого року святкували 50-річчя з моменту її заснування. Відповіді на ці питання шукав наш Павло Невесенко.

 

10 година ранку село Яринівка на Сарненщині. Мешканці перекривають центральну дорогу. Все через місцеву школу, яку хочуть реорганізувати. Як наслідок утворилися чималі затори. Нервують усі і протестувальники і водії.

З самого початку перекриття дороги і 6-класниця Катерина Вовчик. Учениця не хоче, аби її школу закрили.

Прийшла на протест і заступниця директора школи Наталія Ліневич. Розповідає громаду не повідомили про те, що гімназію хочуть реорганізувати.

Потому люди все ж таки звільняють проїзд для автівок. Та збираються біля школи. Нині тут навчається 112 дітей. Наталію Кушнір вся ця ситуація доводить до сліз. У цій школі навчаються її діти. Жінка згадує, як минулого року тут відзначали 50-річчя школи. Тоді зїхались усі чиновники на святкування. Впевнена заклад хочуть закрити.

В проєкті рішення, який розмістили на сайті Сарненської міськради йдеться про те, що частину дітей з Яринівки можуть перевести у школу в селі Ремчиці. Батьки проти такої ініціативи.

А це школа у селі Ремчиці. Директорку закладу на місці ми не застали. Інші працівники на камеру спілкуватися відмовляються, оскільки і самі не володіють інформацією щодо майбутньої реорганізації. Батьки з Яринівки не хочуть, аби у Ремчицях навчалися їх діти, оскільки у цій школі гірші умови і вона фізично не зможе вмістити школярів з сусіднього села.

В Сарненському управлінні освіти пояснили, школу у Яринівці закривати не будуть. Її хочуть об'єднати з закладом у Ремчицях. Усе через лист з міністерства освіти про 9 шкіл, які потрапляють під реорганізацію на Сарненщині. основна причина нестача коштів, а це 36 мільйонів гривень та низьку заповненість класів. Відтак потрібно шукати вихід із ситуації.

Вже завтра Сарненські чиновники приїдуть в Яринівку, аби прояснити людям ситуацію, що склалася. Обіцяють розповісти усі тонкощі реорганізації. Самі ж мешканці Яринівки проти таких нововведень і обіцяють знову перекрити дорогу.

Читайте також: Без магазину та аптеки: у селі на Зарічненщині проживає лише 7 людей (ВІДЕО)