Як 13-та зарплата: на Рівненщині місцеві жителі знають, паї отримані у 90-их, зараз вигідніше здавати оренду, аніж поратись на них – самим. Місцева сільськогосподарська фірма, яка працює тут вже впродовж десятиліть за оренду землі платить селянам чималі кошти.

Євгенія Кузьмич проживає у селі Чекно, що на Рівненщині впродовж останніх кількох років. На рідну землю, де народилась, повернулась коли захворіла її мати. Після її смерті – тут і зосталась. Тоді ж жінка і успадкувала кілька гектарів материного паю. Зізнається, самій доглядати за ними – уже здоров’я не те. Тому землю здає в оренду, аби на ній господарювали інші.

Серед місцевих жителів, як села Чекно, так і інших наближених населених пунктів паї в оренду здають майже усі. Бо ж місцева сільськогосподарська компанія платить за це – чималі кошти.

Сільськогосподарське підприємство, яке працює на землях пайовиків – «Агроекспрессервіс», платить чи не найбільше коштів за оренду паїв серед усіх інших місцевих земле-обробників. Родина із села Зоряне розповідає – завдяки допомозі підприємства додатково отримують 45 тисяч гривень. І це – величезна фінансова підтримка, бо ж пенсії мало на що вистачає.

Окрім цього підприємство сплачує ще й податок за кожен орендований пай. Ці кошти вже йдуть на баланс Сільської ради. Таким чином підприємство «Агроекспрессервіс» є ще й чи не основних наповнювачем бюджету громади. Адже ці податки нараховують 75 відсотків від усіх надходжень.