Завершення року - це час, коли ми звітуємо: на роботі, щоб закрити квартал, вдома, щоб перевірити, чи все готово для відпочинку, і навіть собі особисто - чи досягнуто все, чого хотілося. Докладаємо максимум зусиль, щоб доробити справи, встигнути в магазин, на літак, зібрати друзів, приготувати все для святкового столу. Нерви напружені, спимо недостатньо, сил не вистачає й відчуваємо, що от-от і впадемо від перевтоми.

Чимало чинників стресу для нас буденні - вирішення дріб’язкових і малозначущих питань, перевантаженість через інформаційне поле на роботі, забагато спілкування з ріднею, багато очікувань від вас або близьких вам людей. Таким чином ми навіть не одразу помічаємо, що треба подбати про себе. Наш організм захищає нашу нервову систему як може, але навіть його здатності вичерпні, тож варто знати, як подбати про свою психіку й позбутися напруженості в кінці року.

Як самостійно розвантажити нервову систему?

Якщо не почати свідомо знімати стрес, то він сам дасть про себе знати: нервові чи емоційні зриви, агресія до членів сім'ї, колег тощо. Щоб уникнути подібних ситуацій, можна:

  • вирівняйте дихання. Повільно вдихніть повітря і видихніть, зробіть так кілька разів, поки не відчуєте, що починаєте розслаблятись;
  • побудьте наодинці кілька хвилин, почніть повільно рахувати про себе і розслабте м'язи рук, спини, ніг - має прийти відчуття спокою;
  • використайте ефірні олії під час прийому ванни. Аромати троянди та лаванди, наприклад, заспокоюють нервову систему;
  • приготуйте собі чай з ромашки, меліси або м'яти;
  • відмовтеся від надмірного вживання кави та алкоголю;
  • вийдіть на прогулянку, подихайте свіжим повітрям;
  • якщо ви любите спорт - не відмовляйте собі у вчасному виконанні вправ або заняттях у спортклубі.

Як медикаментозно зняти напругу і тривожність?

Фізичні вправи і чай не допомагають, а самостійні спроби розслабитися безуспішні? Тоді доречно скористатися медикаментозними засобами для зняття стресу. Щоб підтримати психічне здоров'я використовують сильнодіючі препарати, анксіолітики, які продаються без рецепту, рослинні настоянки, броміди та барбітурати, а також препарати, яким притаманна супутня заспокійлива дія.

  • Сильнодіючі препарати відпускаються тільки згідно рецепту лікаря. До них належать нейролептики, антидепресанти тощо. Їхній прийом назначається тимчасово.
  • Безрецептурні анксіолітики володіють седативним або снодійним ефектом. Наприклад Гідазепам допомагає подолати тривогу і страх, порушення сну, надмірну дратівливість, які характерні при астенії. Цей препарат також використовується під час ремісії у випадку хронічного алкоголізму, мігрені та ін.
  • Дія рослинних настоянок на кшталт валеріани чи женьшеню залежить від особливостей організму пацієнта: хтось швидко звикає, хтось не відчуває значного ефекту.
  • Броміди та барбітурати - препарати, яким окрім заспокійливої дії властиві побічні ефекти: в'ялість, висипи на шкірі, погіршення пам'яті, гальмування ЦНС, порушення роботи шлунково-кишкового тракту та ін.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!