Більше кандидатів і менше виборців. Цьогорічні місцеві вибори вже увійшли в історію нашого міста, як одні з найбільш пасивних у плані волевиявлення рівнян. І пандемія коронавірусу тут не єдина причина. Детальніше у наступному нашому сюжеті.

Черги біля виборчих дільниць, температурний скринінг, голосування в масці та зі своєю ручкою – ці речі стали невід’ємними атрибутами місцевих виборів, які відбулися цієї неділі. Власне, і з рекордно низькою явкою виборців.

За даними з сайту ЦВК, на місцевих виборах у 2015 році в цілому по Україні взяли участь 46, 62 % виборців. Цього ж разу кількість тих, хто проголосував ще нижча – всього 36,88%. По Рівному показник явки складає – 34,41%. На думку рівненського політолога Юрія Тережка причина такої політичної фригідності виборців не тільки у пандемії.

Попри низьку явку, вибори вважаються такими, що відбулися. Остаточні результати поки не відомо, оскільки територіальна комісія досі опрацьовує протоколи з ДВК. Станом на 17 годину як повідомила нам голова Рівненської територіальної виборчої комісії Ірина Глуха опрацьована лише половина протоколів з дільничних виборчих комісій, яких у Рівному 111. З огляду на це вона поки не береться давати будь-які прогнози чи коментарі. Нічого не говорить і щодо другого туру виборів міського голови.

Попри не чітку позицію щодо другого туру голови Рівненської ТВК Ірини Глухої, він, схоже, таки буде. Принаймні судячи із результатів паралельного підрахунку голосів, які ведуть кілька політичних партій. І поки до нього виходять Віктор Шакирзян та Олександр Третяк. На думку політолога Юрія Тережка, у другому турі слід очікувати ще нижчу явку ніж була вчора.

Нам вдалося отримати з тервиборчкому станом на 16-30 результати опрацьованих протоколів із 43 виборчих дільниць Рівного. Згідно із ними на виборах міського голови Рівного поки лідирує кандидат від партії Рівне Разом Віктор Шакирзян. За нього віддали свої голоси 4035 виборців або 19, 42%. Одразу за ним із показником у 17,67% або 3673 голоси йде кандидат від Європейської Солідарності Олександр Третяк. Представник провладної партії Слуга Народу Віталій Коваль поки лише на третьому місці. У нього 14,07% або 2924 голоси.

Також по цій кількості опрацьованих протоколів вже можна скласти приблизне уявлення щодо партій, які долають п’ятивідсотковий бар’єр і проходять в Рівненську міську раду. Поки лідером електоральних симпатій є партія Європейська солідарність. На 43 дільницях Рівного за неї віддали свої голоси 19,69% виборців. Далі іде Рівне разом із показником у 13,07% та Слуга Народу – 12,48%. Партія За майбутнє поки має 8,06%. Голос – 7, 63%. Свобода має 7,57% і 7,15% у Батьківщини. На межі партія Сила і Честь, яка поки набрала 4,79% голосів. Нагадаємо, що ці цифри ще далекі від остаточних, тож в процесі опрацювання протоколів з дільничних виборчих комісій ще будуть змінюватися. Остаточні результати оголосять у ЦВК до 6 листопада.

Читайте також: Назвали орієнтовну дату повторного голосування за міського голову Рівного