Хто такі шизоїди, як з ними спілкуватися і чому не варто вважати їх «ненормальними», Таких людей небагато, 1-2%. Вони не люблять, коли до них наближаються надто близько, і часто відлякують людей своею особливою поведінкою. Багато хто вважає їх «не такими».

Але вони звикли до цього. Люди шизоидного типу особистості в якості захисного механізму використовують відстороненість. Вони йдуть - від людей, в самотність, в світ власних фантазій. Вони завжди вибирають дистанцію. У американців є прислів'я: «Слон в кімнаті, але його ніхто не помічає». Люди шизоидного типу особистості завжди бачать цього слона і дивуються, що іншим він непомітний. Але коли вони намагаються говорити про це слону, на них дивляться як на божевільних. Щоб уникнути труднощів у спілкуванні, вони вважають за краще заняття, яким можна віддаватися на самоті. Щоб не бути в групі, команді. Багато з них зайняті творчістю, цікавляться філософією, духовними практиками, медитацією ... Однак ми навряд чи зустрінемо людини шизоидного типу особистості, у яких хоча б в якійсь мірі не було б прагнення до прихильності. Але є проблема: прагнучи до близькості, вони відчувають перевантаження від надлишкової близькості, вона їх пригнічує і пригнічує. Як правило, вони краще відчувають себе в компанії дітей та тварин. Дитина росте надзвичайно чутлива. Вона реагує на стимули так, як ніби вони завдають йому біль Мені недавно поставили запитання, чи схожі люди з шизоїдні і аутисти. У них є щось спільне. Наприклад, і ті й інші не люблять надмірної уваги. Але є одна значуща відмінність - аутисти не розуміють почуття інших людей. Вони не знають, що дитину потрібно обіймати ... Але їх можна цьому навчити. А людина з шизоїд ним типом особистості з самого початку знає, що дитину треба брати на руки. Але він не може цього зробити, він всіляко усувається від контакту, оскільки він для нього нестерпний.
Їхнє дитинство

Дитина росте надзвичайно чутлива. Вона реагує на стимули так, як ніби вони завдають йому біль. Причому на найрізноманітніші стимули: звук, світло, будь-які зміни, тактильні відчуття (на кшталт ярликів на одязі, що дряпають шкіру). Коли ми беремо таку дитину на руки, вона не притискається, а відсторонюється, його тіло стає жорстким. Діти з шизоїдним типом особистості часто відмовляються від грудей. Вони відчувають себе абсолютно незахищеними, і будь-який контакт сприймається ними як вторгнення, порушення їх цілісності. Навіть якщо це вторгнення - сосок матері в роті. Можна припустити, що у них занадто тонка шкіра. Але і розставання з будь-ким вона відчуває дуже гостро. Чому? Справа в тому, що вона і так готова підпустити до себе небагатьох, і втрата одного з цих людей будуть означати зникнення занадто значної частини системи підтримки. Такі люди прив'язуються до інших, але в їх компанії складно не відчувати себе самотнім.
Шизоїд і інші

Шизоїди не виносять поверхневого спілкування. Мій чоловік був людиною з шизоїдним  типом особистості. У тих рідкісних випадках, коли мені вдавалося вмовити його піти зі мною в гості, він негайно знаходив дитини або собаку і весь вечір проводив з ними. Розмови ні про що його вбивали. Йому потрібна була щирість і чесність. Саме тому з точки зору людини-шизоида людина-істерик просто ... брехун. Справа в тому, що для істерика головний захист - перебільшення. Уявіть, з якою інтонацією жінка може вимовити фразу: «Я та-а-а-ак розлютилася на свого чо-ло-ві-ка!» Для неї такий спосіб комунікації - захист, вона хоче, щоб те, що вона говорить, сприйняли серйозно, і їй здається, якщо вона скаже це тихіше, їй не повірять. Чоловіки-шизоїди люблять жінок-істериків за чутливість, теплоту, емоційність . Жінки-істерики знаходять чоловіків-шизоїдів надзвичайно привабливими. Вони цінують в них чесність, принциповість, самодостатність ... А чоловіки-шизоїди люблять жінок-істериків за чутливість, теплоту, емоційність. Але разом вони можуть звести один одного з розуму. Тому що, коли їй погано, вона намагається присунутися до нього ближче, а він відсувається. Коли ж він бачить, що їй погано, він думає, що краще, що він може зробити для неї, це залишити її в спокої. А вона відчуває себе покинутою.
Особливості шизоїдів
У людей з шизоїдним типом особистості багато протиріч. Вони здаються відстороненими і незацікавленими, а самі живуть з глибоким прагненням до близькості. Вони самодостатні, але потребують в іншій людині. Надзвичайно неуважні й надзвичайно уважні. Вони здаються неактивними і неемоційними, але всередині у них відбувається активна діяльність, вирують емоції. Виглядають асексуальними  і аскетичними, але у них досить імпульсивності і потужних сексуальних фантазій. Якщо шизоїд впевнений, що ви не визнаєте його божевільним, поступово він розповість вам багато цікавого про світ своїх фантазій .
Як з ними поводитися?
• Такі люди уникають контакту, їх легко налякати. Їм потрібно якомога більше простору, щоб вони відчували себе в безпеці. Терапевт повинен уникати вторгнення на територію пацієнта, я б не рекомендувала просуватися дуже швидко вперед, ставити незручні питання, - щоб вони не відчували себе «цікавим клінічним випадком». Вони не виносять нещирості, брехні, важливо бути абсолютно правдивим, реальним, чесним.
• З складнощів: часто терапевтичні відносини стають для них більш комфортними, ніж відносини з реальними, звичайними людьми в звичайному житті. Ви можете виявити, що хоча людина звернулася до вас із прагненням стати більш товариським, в ході лікування він так цього і не досяг. Ближче до кінця терапії його треба трошки підштовхнути, запитавши, чи вдалося йому вирішити те питання, з яким він прийшов.
• Важливо, щоб людина з шизоїдним типом особистості знала, що ви вважаєте його нормальним.

• Таким людям важко говорити про почуття. Навіть якщо вони цього хочуть. Сам акт говоріння для них хворобливий. Спробуйте знайти непрямий спосіб говорити про те, що важливо: обговорюйте фільми, вистави, музику ...