Мед має безліч корисних властивостей, завдяки яким він відмінно засвоюється нашим організмом. Тому, рекомендується додавати мед в повсякденний раціон свого харчування, але не варто забувати, що даний продукт необхідно вживати в міру, так як він є дуже сильним алергеном.

Дуже часто, купуючи мед, людина ризикує отримати непотрібний продукт невідомого походження, від вживання якого, можуть бути плачевні наслідки з нанесенням шкоди для здоров'я.
 
Для підробки меду шахраї використовують різні сторонні наповнювачі, такі як чай, сахарозу, крохмаль, потоку, кукурудзяний і картопляний крохмаль, крейду і навіть пісок. Дуже часто вони намагаються розбавити натуральний мед усіма цими добавками або ж вводять в прикорм бджолам цукровий сироп, який смугасті трудівники переробляють з тими ж успіхами і зусиллями, що і нектар з квітучих рослин. І саме цей мед найважче відрізнити від підробки.
 
Отже, давайте розберемося, як відрізнити справжній мед від підробленого меду?
 
До найбільш перевіреного методу виявлення підробленого меду варто віднести спосіб з водою. Потрібно налити в стакан невелику кількість меду і додати до нього воду, далі все це перемішати. В результаті мед повинен розчинитися, а всі існуючі домішки просто залишаться на дні чарки.
 
Для того, щоб розпізнати в нектарі наявність домішок у вигляді крейди, необхідно розчинити мед у воді і після додати в цю суміш кілька крапель оцту - якщо крейда в меді є, то рідина почне сильно пінитися.
 
Таким же чином, але вже замість оцту, за допомогою йоду, можна розпізнати наявність в меді крохмалю - при його існування медова суміш відразу ж прийме синій окрас.
 
 
Величезним попитом для виявлення підробленого меду користується експеримент з промокальним папером, на який необхідно покласти трохи меду. Якщо через кілька хвилин ззаду на папері з'явиться мокра пляма, то це означає, що продукт є не першосортним і можливо розведеним за допомогою додаткових домішок.
 
Справжній якісний мед, будучи в рідкому стані, при швидкому обертанні ложки, повинен намотуватися на неї немов стрічка, а не стікати вниз. Справжній мед дуже довго тягнеться, як ніби нерозривна нитка, яка накопичується піднесеною гіркою в певній ємності, розтікаючись в подальшому по її поверхні.
 
Кристалізований мед можна перевірити таким способом - потрібно взяти шматочок застиглого меду і просто його підпалити. Натуральний продукт розплавиться і розтечеться, а підробка почне тріщати і пінитися.
 
Особливістю даного медового нектару є запашний квітковий аромат і незабутній солодкий смак, що викликає легке першіння в горлі, що супроводжується приємною гіркуватістю.
 
Про колір продукту хотілося б сказати наступне: занадто білий мед, швидше за все, виявиться - цукровим, а дуже темний мед, здавалося б, подібний гречаний - просто буде перетопленим і розплавленим медом, в якому, як відомо не залишилося навіть і сліду про корисні властивості .