Тестостерон називають чоловічим гормоном, хоча він виробляється і в жіночому тілі. Він призначений для регулювання багатьох процесів в організмі.

Він виробляється в наступних частинах людського тіла:
  • Яєчники жінок.
  • Яєчка чоловіків.
  • Наднирники жінок і чоловіків.
За що відповідає тестостерон? 
Для чого потрібен тестостерон організму людини: Здатність до продовження роду. Формування первинних статевих ознак - груди у жінок, пеніс і яєчка у чоловіків. Ріст волосся на обличчі, тілі - вторинні статеві ознаки. Гарний настрій і нормальне самопочуття. Енергія, тверезість суджень, працездатність. Зростання м'язової маси. Твердість кісток. Хороший стан волосся і нігтів. Грубі нотки в чоловічому голосі. Нормальна робота серця. Підтримка ерекції в нормі. Ведення регулярного статевого життя.
Що впливає на рівень тестостерону?
На рівень тестостерону впливають такі чинники: Дієта. Так як гормон виробляється під впливом холестерину, чоловіків за своєю природою тягне їсти м'ясо. Клімат. Не дарма кажуть, що у південних чоловіків більш гарячий темперамент, адже тестостерон виробляється під впливом сонячного світла. Активний спосіб життя. Для чоловіків по природі важливі дух змагань, можливість досягати чогось, приймати рішення, нести відповідальність, створювати конкуренцію. Нижня білизна. Для нормального функціонування статевих органів потрібно носити вільну  білизну з натуральних тканин. Відсутність шкідливих звичок. Чоловічі якості і рівень сексуальної активності страждають у тих, хто пов'язав своє життя з тютюном або спиртним.
Як проявляється зниження рівня тестостерону?
Дефіцит гормону призводить до таких наслідків: втрата витривалості, слабкість, запаморочення; задишка, підвищене потовиділення; відкладення жиру в області стегон, грудей, живота; випадання волосся з голови і тіла; в'ялість шкірних покривів; зниження статевого потягу, проблеми з ерекцією; перепади настрою, агресивна поведінка; скачки тиску, нестабільна робота серця
Як підвищити рівень тестостерону? Для нормалізації ситуації варто вжити таких заходів: Записатися в спортивний зал, здійснювати силові тренування. Спати достатню кількість часу - не менше 8 год. Включити в раціон продукти з корисним холестерином - яйця, авокадо, яловичина, свинина, оливкова олія, вершкове масло, темний шоколад, горіхи, жирна риба. Доводити справи до кінця, ставити і здійснювати цілі, щодня радувати себе маленькими перемогами. Займатися тим, що підвищує настрій - рибалка, рухливі ігри, туристичні походи, подорожі, приємні покупки. Регулярно займатися сексом, але не дуже часто. Відмовитись від шкідливих звичок. Зменшити вплив факторів стресу.
Які продукти сприяють виробленню чоловічих статевих гормонів? Виробленню тестостерону, крім продуктів з хорошим холестерином, також сприяють: Кальмари, креветки, устриці. Цитрусові. Чорна смородина. Абрикоси і персики. Увага! Підтримання нормального рівня тестостерону необхідно для повноцінної життєдіяльності, здорового потомства і гарного самопочуття.