Імітація зґвалтування - один з досить поширених сценаріїв жіночих еротичних фантазій. Чим це можна пояснити? Фантазії про сексуальне насильство з боку чоловіків виявляються для жінок одними з найпоширеніших. Чому наша уява народжує те, що в реальності ризикує опинитися травматичним і загрожують життю? Досліджень, присвячених жіночим фантазіям про сексуальне насильство, не так багато. Письменник і науковий журналіст Метью Хадсон вважає, що вони навмисно не віддаються широкого розголосу. «Багато хто не хоче визнавати факту такого роду фантазій, побоюючись, що це може виявитися непрямим виправданням реальних епізодів насильства, - говорить він. - Однак важливо глибше вивчати «темні сторони» нашої сексуальної природи, а не намагатися тримати їх в тіні».

 Подібні фантазії можуть бути еротично привабливими або, навпаки, відразливими

Всі опубліковані дослідження підтверджують поширеність цих еротичних мрій - їм віддається кожна четверта жінка з десяти. Один з опитувань провели психологи Університету Північного Техасу Джозеф Крітелла і Дженні Бівона. Вчені опитали 355 жінок на тему того, як часто вони фантазують про застосування до них сили в момент сексуальної зустрічі і наскільки далеко можуть зайти їх фантазії. 62% відповіли, що зустрічалися в житті з такими фантазіями. В залежності від того, як було сформульоване питання: 52% зізналися в фантазіях про грубе домінування партнера, але при цьому описували ситуацію свідомо безпечну. Періодичність виникнення фантазій також сильно варіювалося: 25% жінок відзначили, що вони з'являються рідше ніж один раз на рік, 13% - кілька разів на рік, 11% - раз на місяць, 8% - раз на тиждень, 5% - кілька разів на тиждень . Ці цифри багато в чому виявляються релевантними попереднім дослідженням. В еротичних фантазіях жінка отримує від символічного домінування лише насолоду, в аверсівних фантазіях сексуальне насильство сприймається негативно ».У дослідженні Крітеллі і Бівона 45% жінок описували свої фантазії як радісні переживання, 9% назвали їх лякаючими і викликають огиду, 46% зізналися, що їх фантазії були змішані і містили одночасно елементи як еротичного збудження, так і страху. У своєму метааналізу Крітеллі і Бівона порівняли також 20 попередніх досліджень, щоб оцінити ті причини, які можуть ховатися за поширеним сценарієм фантазій про сексуальне насильство.
Спроба уникнути внутрішньої провини
Якщо жінка виховувалася в консервативній середовищі, де на інтерес до сексу накладається заборона, то з раннього віку єдиним уявним сценарієм, при якому можна дозволити собі еротичні фантазії і не мучитися докорами сумління, стають епізоди з чоловічим насильством, Коли у неї просто немає виходу, як тільки здатися чоловікові.
Дослідження показують, що жінки, які живуть в середовищі, де прояв жіночої сексуальності піддається репресіям, фантазують набагато менше. Разом з тим саме фантазії про насильство в сексі у них превалюють.
Потреба в безумовному прийнятті

Одна з гіпотез інтерпретує подібні фантазії як бажання безумовної любові. І насильство тут - лише символ сильного почуття, яке партнер не в силах стримати. Деякі експерти зазначають, що ці фантазії родом з дитинства і пубертату, коли дівчинка могла відчувати себе самотньою. Чим більше жінка страждає від невпевненості, тим частіше у неї народжуються сексуальні фантазії з підтекстом насильства. В юному віці через цей досвід проходять дуже багато. Це почасти також може пояснювати такий поширений сценарій фантазій, в яких заради жінки йдуть на крайні заходи, щоб тільки її утримати. Дослідження також підтверджують, що чим більше жінка страждає від невпевненості і внутрішніх страхів, тим частіше у неї народжуються сексуальні фантазії з підтекстом насильства.
Генетична схильність поступатися найсильнішому
Ця гіпотеза, висунута еволюційної психологією, передбачає, що людина, подібно до багатьох ссавців, біологічно запрограмована на виконання гендерного сценарію: самець переслідує самку, яка здається на волю самого домінантного представника групи. У природі самка, залучаючи самця, тікає і зупиняється, закликаючи її зловити. І поза підпорядкування самки в момент статевого акту у всіх ссавців, зокрема у приматів, однаково контролюється частиною гіпоталамуса - подкорковою структурою головного мозку. Цей механізм працює на рівні підсвідомості, яскраво проявляючись в сценарії жіночих і чоловічих фантазій. Разом з тим критики цієї гіпотези підкреслюють, що вона не може бути повністю підтверджена або спростована, адже, як і більшість теорій еволюційної психології, вона не пройшла емпіричного тестування.
Активація біологічних процесів
Легкий страх, яким частково пофарбовані ці фантазії, в той же час посилює наше сексуальне бажання. «Це схоже на ефект американських гірок, де жах і прагнення випробувати сильні почуття невіддільні, - каже Джозеф Крітеллі. - Симпатична нервова система починає активно функціонувати в моменти сильного стресу і порушення, у людини збільшується пульс, частішає дихання, відбувається підвищене зволоження слизових геніталій. Таким чином, гострі переживання, які відбуваються в фантазіях, сприяють сексуальному збудженню ».
Герой-розбійник
Дослідження найпопулярніших любовних романів, адресованих жіночій аудиторії, показує, що головна героїня в них піддається сексуальному насильству в 54% сюжетів. Насильником при цьому стає брутальний герой в образі воїна. Зрештою героїня завжди зароджує в ньому не тільки тваринні бажання, але і любовні почуття, і вони щасливо йдуть під вінець. «Подібні сюжети в книгах і для чоловіків, і для жінок побудовані на експлуатації найвідоміших секс-фантазій, - зазначає соціолог і журналіст Майкл Кастелман. - Для чоловіка це фантазія володіння жінкою, яка насолоджується його домінуванням, для жінки ж цей сценарій трансформується в появу уявного героя, який бажає її так пристрасно, що він перестає володіти собою ». Дослідники припускають, що для жінки може бути приваблива і подвійність цього переживання: як несподівана трансформація насильника у закоханого героя, так і її власне становище одночасно і силою утримуваної наложниці, і пристрасно бажаної коханої. Ділитися такими фантазіями важливо лише з тією людиною, з яким у вас склалися по-справжньому довірчі відносини .Психоаналітик Брет Кар стверджує, що в переважній більшості жінки відмінно здатні розрізняти загрозу реального насильства з боку незнайомої людини і гру своєї уяви. Однак в деяких випадках такі фантазії можуть проявитися як відображення невитесненних переживань, пов'язаних з насильством, яке було пережито в минулому. Крім того, вони можуть відображати і невиявлені мазохістські нахили
.