Основні меседжі брифінгу.

?? За минулу добу захворіли 1433 особи, з них 116 дітей та 65 медпрацівників. Госпіталізовано 288 осіб. За останню добу в Україні зафіксовано 19 летальних випадків, одужали 752 пацієнти. Загалом за добу здійснено 38 487 тестувань, з них
19 380 досліджень — методом ПЛР і 18 107 — методом ІФА.

?? Найбільшу кількість випадків зареєстровано в місті Києві (182), а також у Львівській (166), Харківській (139), Івано-Франківській (128) та Чернівецькій (113) областях.

?? МОЗ пропонує зробити карантинні обмеження максимально комфортними для українців і при цьому ефективними для стримування поширення коронавірусу. Тому на розгляд уряду буде внесено зміни до постанови про адаптивний карантин. Вони, зокрема, стосуються показників визначення рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Пропонується визначати рівень небезпеки на основі кількості нових випадків захворювання на 100 тисяч населення протягом 14 днів. Крім цього, МОЗ більш чітко визначило показник кількості заповнених ліжок. Міністерство підготувало відповідний документ і запропонувало на розгляд уряду.

Читайте також: Чи готова Рівне нщина до другої хвилі захворювання на COVID-19?

?? В Україні й надалі фіксується велика кількість нових випадків захворювання на COVID-19 і число госпіталізованих хворих. Така тенденція спостерігається не лише в Україні, а й у світі. Українські фахівці в постійному режимі удосконалюють методи лікування коронавірусної хвороби та вносять відповідні зміни до протоколів лікування. Для профілактики поширення COVID-19 важливо дотримуватись обмежень, які діють у країні.

?? Стратегія МОЗ – максимально наростити кількість тестувань на коронавірусну інфекцію. Уже зараз Україна проводить більше 19 тисяч тестів методом ПЛР на добу (на початку квітня їх було всього 200-250). Тестування дозволяє отримати реальну картину щодо захворюваності, вчасно діагностувати хворобу та надати людям медичну допомогу. МОЗ закликає всіх при появі перших ознак респіраторного захворювання обов’язково звертатися до лікаря.

?? Завантаженість лікарняних ліжок хворими на COVID-19 по Україні на сьогодні складає 24%. Однак ситуація по регіонах нерівномірна. Найбільша завантаженість ліжок у Львівській області (більше 53%), у Києві (48%), а також у Івано-Франківській та Чернівецькій областях. Це регіони, де кількість інфікованих на добу складає близько 50% від загальної кількості зафіксованих випадків. МОЗ готувалося до зростання кількості хворих, збільшуючи кількість лікарняних ліжок і встановлюючи нові апарати ШВЛ.

Читайте також: Для припинення масового ураження COVID-19 треба вакцинувати 8 мільйонів людей - Вівсянник

?? МОЗ контролює та вимагає суворого дотримання маршрутів госпіталізації хворих на коронавірусну інфекцію. Їх мають доправляти лише у визначені для їхнього лікування медичні заклади. Питання маршрутизації належить до компетенції обласних департаментів охорони здоров’я.

?? Міністерство вдосконалює підходи щодо осіб, які контактували з хворими на COVID-19. Важливо контролювати людей, які перебувають на самоізоляції, через великий ризик їх захворювання та інфікування інших осіб.

?? Міністерство також працює над створенням умов для налагодження виробництва вакцини від коронавірусної хвороби. Минулого тижня міністр зустрівся з представниками українських фармацевтичних компаній та науковцями, на якій обговорювались можливості виробництва вакцин.

Читайте також: Коронавірус на Рівне нщині : виявлено 34 нових випадки