Цьогоріч Державний історико-культурний заповідник міста Острога реалізовуватиме проєкт "Інклюзивний музей в Острозькому замку" за підтримки Українського культурного фонду. На втілення Острозький замок отримає майже пів мільйона гривень.

У межах проєкту експозиція музею буде доповнена низкою тактильних копій експонатів. Також заплановано створення путівника музеєм для незрячих і слабозорих та путівника з адаптованим текстом українською для людей з порушеннями слуху. Окрім того, аудіогід заповідника доповнять англійською, польською мовами та тифлокоментар українською.

Про це повідомляє Рівне нська обласна державна адмінстрація.

Основне завдання проєкту – зробити доступною багату історико-культурну та мистецьку колекцію Острозького заповідника для людей з інвалідністю.

"Наша мета – забезпечення музею інструментами: аудіогіди, путівники, тактильні моделі та вказівники – для включення до аудиторії музею людей із порушенням зору та слуху, а також тих, хто спілкується англійською та польською мовами", – зазначає керівник проєкту, заступник директора музею з наукової роботи Андрій Брижук.

У жовтні цього року музейники планують представити результати. Йдеться про створення 3-х аудіогідів, розміщених на платформі izi.travel, а також чотирьох тактильних копій експонатів, дві з яких буде створено спеціально для проєкту та ще дві адаптовано з існуючих 3D-макетів, отриманих за результатами проєкту "Віртуальний музей спадщини князів Острозьких", який реалізували у 2019 році за підтримки Українського культурного фонду.

Також буде створено 3 комплекти путівників і 20 тактильних орієнтирів, етикетажу та QR-кодів до аудіогіду.

Нагадаємо, впродовж останніх півтора року Острозький заповідник активно працює над залученням грантового фінансування. Зокрема, у 2019 році реалізовано проєкт "Інтерактивний музей стародруків" від "Малі міста — великі враження" (програма Міністерства культури). Створено інтерактивну експозицію Музею книги та друкарства м. Острога з новими просторовими рішеннями та методами показу колекції. Архітектурну особливість вежі 16 століття було підкреслено шляхом показу масштабної проєкції. Також у 2019 р. установа виступила партнером у проєкті "Віртуальний музей спадщини князів Острозьких" за підтримки УКФ, в рамках якого було оцифровано та розміщено у відкритому доступі 20 експонатів. Це були перші кроки діджиталізації колекцій музею. Цьогоріч у заповіднику продовжили процес діджиталізації та після тестування в Острозькому замку запущено аудіогід.

Читайте також: "Рівне нщина туристична" надсилає листи-запрошення туристам з інших міст України