Гроші, звичайно, не головне, і якісь фінансові труднощі не можуть стати на заваді для справжнього кохання. На заваді - ні, але істотно зіпсувати атмосферу взаємної довіри і поваги - запросто. А без них, як відомо, нікуди. Які фінансові помилки можуть зруйнувати ваші відносини?

1. Борги і кредити
 
Такі обставини не налаштовують на романтичний лад. Вкрай складно будувати відносини з дзвінками від колекторів або в умовах необхідності віддавати більшу частину сімейного бюджету на покриття боргів. Але це можна подолати і змиритися. Гірше, коли боргів наробив хтось один, а віддуватися доводиться за рахунок сімейного бюджету. Ще гірше - якщо партнер ні сном, ні духом про ваші фінансові проблеми, які ви намагаєтеся вирішити за рахунок вашого загального бюджету таємно. Навчіться планувати витрати разом зі своєю половинкою. Особливо якщо мова йде про велику покупку, яку вам доведеться взяти в кредит або розстрочку. Наступне ваше бажання зайняти у когось гроші або позичити комусь кругленьку суму також слід обговорити з партнером.
 
2. Фінансова зрада
 
Для цього навіть термін спеціальний придумали. На ділі ж фінансова зрада - приховування своїх доходів і витрат від партнера. Причин для такої поведінки може бути безліч: невдоволення заробітками своєї другої половинки, бажання повністю контролювати свої фінанси, страх осуду за нераціональне використання ресурсів вами або вашим партнером і т.д. Але проблема у всіх цих причин загальна - відсутність довіри у відносинах. Якщо не довіряєте своєму партнеру, не бажаєте обговорювати з ним свої доходи або відчуваєте крайній дискомфорт у вирішенні фінансових питань, поговоріть про це зі своєю половинкою і постарайтеся прийти до спільного рішення.
 
3. Надмірна економія
 
Вчитися економити і вести облік витрат - це нормально. До тих пір поки не перетворюється в бездумне накопичення, спроби примусити партнера відмовитися від банального комфорту або вимоги звіту за кожну дрібницю (з подальшим скандалом, звичайно). Такі умови виводять з себе і змушують сумніватися в необхідності і щирості цих відносин. Якщо погляди на сімейні витрати у вашій парі розходяться, спробуйте разом скласти список речей, на яких економити і від яких відмовлятися ви обоє не хочете. Так ви краще зрозумієте один одного і раз і назавжди перестанете дорікати за тринькання.
 
 
4. Без обговорень
 
Ваші погляди на гроші, ведення сімейного бюджету і обліку витрат, планування і накопичення - все, що стосується фінансів, повинно бути однією з тем, на яку партнери вільно можуть поговорити в стосунках. Навіть якщо з'ясується, що у вас різні цінності і думки про гроші і їх кількість, набагато краще спробувати разом прийти до консенсусу.
 
5. Егоїзм
 
При загальному сімейному бюджеті кожен з партнерів повинен витрачати на себе і свої потреби приблизно рівну кількість ресурсів. Це, по-перше, справедливо, по-друге, дбайливо по відношенню до іншого партнера. Погодьтеся, коли при загальному бюджеті один економить на речах першої необхідності, а інший - змінює смартфони кожен сезон, ситуація у відносинах складеться нездорова. Якщо ж ви хочете самостійно контролювати свої доходи і розпоряджатися ними без оглядки на партнера, обговоріть можливість ведення окремого бюджету. Або розділіть витрати на загальні потреби (на кшталт ремонту або квартплати), а решту грошей витрачайте виключно на себе так, як того хочеться саме вам.