Різдво Іоанна Предтечі - одне з великих християнських свят, яке відзначається щорічно 7 липня. Іоанн Хреститель - один з головних шанованих святих після Пресвятої Богородиці. Дізнайтеся, що можна і не можна робити віруючим в цей день.

Повна назва свята Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Ніхто зі святих, крім Іоанна Хрестителя, не удостоївся такої честі отримати свято в честь свого народження.
 
Пророка Іоанна називають Предтечею, тобто попередником Ісуса Христа, тому що його місія була в тому, щоб впізнати Христа, Сина Божого, серед тисячі інших людей і сповістити світу про Його прихід, Його пришестя. Євангеліє називає пророка Іоанна гласом Божим, який готує людей до зустрічі з Христом. Саме пророк Іоанн хрестив Ісуса - Церква відзначає цю подію 19 січня, тому Предтечу називають ще Іоанн Хреститель.
 
Майбутній великий Пророк і Предтеча Йоханан бен Зехарья (син Захарії) народився в сім'ї праведних Єлизавети і Захарії і був родичем Ісуса по материнській лінії, народившись на 6 місяців раніше за нього.
 
Що потрібно робити в свято Іоанна Предтечі
 
В цей день потрібно відвідати церку або вдома знайти час і прочитати молитву Іоанну Предтечі.
 
Цього дня в церковних службах заборонені заупокійні молитви. Православним рекомендують молитися за покаяння і радості.
 
Незважаючи на те, що свято випадає на Петрівський піст, 7 липня віруючим дозволяється їсти рибу. Решту продуктів тваринного походження вживати в їжу не варто.
 
 
Як і в будь-який день, в  це свято варто робити будь-які добрі справи, допомагати людям. І не лише матеріально, а й надавати моральну підтримку тому, хто цього потребує.
 
Що заборонено робити на Різдво Іоанна Предтечі
 
На різдво Іоанна Хрестителя не допускається надмірностей ні в чому: ні в їжі, ні в розвагах.
 
Іоанн Предтеча прийняв мученицьку смерть. Імператора умовили на вбивство праведника під час пишного бенкету, застілля і веселощів. Тому в усі свята, пов'язані з Іваном Предтечею, веселощі і шум знаходяться під забороною.
 
Також вважається, що в цей день не можна користуватися ножем - особливо при нарізанні круглих овочів і фруктів. За народними повір'ями, так можна взяти на себе гріхи вбивць Іоанна Предтечі. З тих же міркувань в цей день слід уникати продуктів червоного кольору, який символізує кров.
 
В цей день заборонено проявляти негативні емоції, сваритися, лихословити, ображати і ображатися на людей, злитися, потрібно постаратися пробачити кривдників від чистого серця.