Однією з відмінних рис людей, в порівнянні з іншими біологічними видами, є віра в прикмети. Психологи пояснюють це тим, що будь-які незрозумілі співпадіння людський мозок краще списує на вплив потойбічного світу і надприродних сил. Дізнайтеся, які забобони є найпопулярнішими серед українців.

13. Новачкам щастить

Ідея забобону полягає в тому, що люди мають надзвичайно високий шанс на перемогу, коли в перший раз в житті пробують себе в будь-якому виді спорту або азартній грі.
 
Фахівці вважають, що дана закономірність (якщо вона існує) може пояснюватися тим, що початківці зазвичай менш стурбовані можливою перемогою або поразкою. Надмірне хвилювання, як правило, тільки заважає домогтися необхідного результату.
 
12. Не прокидайте сіль
 
Сіль є одним з найдавніших продуктів харчування, пов'язаних з забобонами. Кухонна сіль - це єдиний продукт, який не псується з часом. Здавна традиції багатьох народів наказували зустрічати гостей хлібом і сіллю, а розсипана сіль автоматично вважалася приводом для сварки.
 
11. Не ходіть під сходами.
 
В основі даного забобону лежать кілька можливих пояснень.
 
Перша теорія, християнська, походить від віри в Святу Трійцю. Сходи, притулені до стіни, утворюють трикутник і "порушення" такого трикутника вважалося блюзнірським.
 
Друга теорія бере початок ще в Середньовіччі. Переносні драбини наводили людей на думку про шибениці, і вважалося, що проходячи під сходами, людина тим самим наближає власну смерть.
 
 
10. Остерігайтеся чорних кішок
 
Забобони, пов'язані з цими тваринами, носять різний характер в різних країнах. Так, у Великобританії чорна кішка є символом удачі, а біла, навпаки, джерелом неприємностей.
 
Слов'янська традиція пов'язує чорних кішок з нечистою силою, відьмами та чаклунами. Відповідно, вважається, що тварина, що перебігла вам  дорогу, приносить нещастя і хвороби. Навіть сон про чорну кішку, згідно слов'янським міфам, може означати наближення швидкої біди.
 
9. Удача на кролячих лапках
 
Згідно давнім забобонам, кроляча лапка або вушко могли приносити в дім здоров'я і плодючість.
 
8. Біда не приходить одна
 
Число три давно наділялося магічними властивостями. Як правило, плювати через плече, стукати по дереву, хреститися і повторювати інші ритуальні дії варто  тричі.
 
Крім цього, забобонні люди схильні вважати, що неприємності, як і радості, схильні траплятися трійками. В основі цього забобону лежить психологічна схильність людини виділяти з маси подій тільки ті, які відповідають її очікуванням. При цьому віра в прикмету може змусити проігнорувати безліч дрібних неприємностей або, навпаки, надумати проблему на рівному місці.
 
7. Розбите дзеркало
 
Згідно з давньою легендою, розбити дзеркало - вірний спосіб приректи себе на сім років невдач.
Вважається, що дзеркала не просто відображають предмети, а містять в собі частину людської душі. Це ж призвело до появи ритуалу завішування дзеркал в будинку після смерті родичів.
 
6. 66
 
Три шістки поспіль викликають у багатьох людей жах, що підігрівається численними містичними хоррорами. Це тісно пов'язано з християнством і Біблією. У книзі Одкровення, число 666 згадується як число "звіра" і символ кінця світу.
 
5. Постукати по дереву
 
Ця фраза є практично словесним талісманом, призначеним для того, щоб запобігти будь-якому невезінню. Які б заборони не порушувала людина, мало хто встоїть після цього від спокуси постукати по першому ліпшому дерев'яному предмету.
 
4. Вагітним жінкам не можна шити
 
Прикмета заснована на наступній метафорі: вагітним жінкам не варто шити, тому що тоді дитині буде "зашитий" шлях у цей світ.
 
З цієї ж причини поширене переконання в тому, що майбутній матері не слід в'язати, вишивати або займатися будь-яким іншим рукоділлям.
 
 
3. Схрестити пальці на удачу
 
Ця традиція також закорінена в християнстві. Згідно цього переконання, всі християнські символи, особливо, хрест можуть принести людині щастя. Раніше вважалося, що для залучення удачі близькі друзі або родичі повинні були скласти пальці хрестом один для одного.
 
2. Не можна відкривати парасольки в приміщеннях
 
Вважається, що парасолька, розкрита в приміщенні, приносить нещастя.

1. П’ятниця, 13
 
У багатьох культурах число 13 давно вважається нещасливим. П`ятниця також асоціюється з бідою, тому що відповідно до християнської традиції, Ісус помер саме в цей день.