Багато хто навіть не здогадуються, яку користь може принести яєчна шкаралупа. Цей натуральний продукт допомагає підвищити родючість грунту в саду і на городі, допомагає в боротьбі з шкідниками, виступає в ролі чудової мульчі.

 1. Використовуємо в якості добрива

В яєчній шкаралупі міститься велика кількість цінних мінералів і мікроелементів. В її складі найбільшу частку займає карбонат кальцію (до 90%), решта припадає на інші 27 з'єднань, серед яких варто відзначити рідкісні фтор, цинк, залізо, кремній і молібден. Ці елементи незамінні в харчуванні будь-якої рослини. Тому, це чудове добриво для рослин.
 
Перегниваючи в грунті, яєчна шкаралупа віддає рослинам свої елементи, причому робить це поступово - ефект від її внесення спостерігається тривалий час. Таке натуральне підживлення не містить додаткового баласту.
 
Для підвищення родючості грунту досить розсипати подрібнену шкаралупу рівномірним шаром по поверхні грядки (1-2 жмені на м²), а потім закрити її в грунт при перекопуванні. Чим більше шкаралупи, тим довше вона буде перегнивати, і ефект, відповідно, настане пізніше.
 
Щоб прискорити віддачу, попередньо перемеліть її в кавомолці або кухонному комбайні до стану борошна або якомога дрібніше зітріть в ступці.
 
2. Бореться зі шкідниками
 
Деякі господарі за допомогою яєчних шкаралуп успішно борються з капустянкою. Для цього прикопують в міжряддях приманку – подрібнену шкаралупу, приправлену нерафінованою олією. Капустянка, покуштувавши пахучі ласощі, швидко гине.
 
Також, завдяки шкаралупі можна позбутися личинок і дорослих особин колорадського жука.
 
 
Великою популярністю користуються неїстівні залишки яєць у дачників, чиї ділянки атакують слимаки і равлики. Щоб захистити рослини від зазіхань шкідників, спритні городники по периметру грядки або пристовбурного кола роблять бордюр з подрібненої шкаралупи. М'якотілі комахи виявляються не в силах подолати колючий бар'єр, тому або розгортаються в іншу сторону, або гинуть від порізів.

3. Мульчування грядки
 
Завдяки своїй міцній структурі яєчна шкаралупа довгий час не перегниває, тому надійно захищає грунт від пересихання в посуху і не дає бур'янам жодного шансу на виживання, а в кінці своєї місії насичує грунт корисними сполуками. Щоб така мульча добре пропускала повітря до коріння рослин, не варто перетворювати її в борошно - розламайте шкарлупки на великі шматочки.
 
4. Прискорює проростання насіння і вирощуємо розсаду
 
Карбонат кальцію, яким переповнена яєчна шкаралупа, здатний активізувати білки, що містяться в насінні. Завдяки співдружності з кальцієм насіння проростає набагато швидше і дають міцні сходи. Для цього всього-на-всього необхідно присипати висіяні в зволожену борозну або лунку насіння  борошном зі шкаралупи, а потім прикрити їх грунтом. Точно так само роблять з насінням, яке висівають в розсадні ящики.
 
На замітку
 
При термічній обробці в будь якій шкаралупі корисних речовин залишається зовсім мало - такі яєчні залишки краще пустити на мульчування і боротьбу зі шкідниками. Для добрива і розкислення грунту, а також прискорення проростання насіння використовуйте шкарлупки від сирих яєць.
 
Відходи від варених яєць потрібно розкласти на тарілці або газеті і добре просушити. Шкаралупу від сирих яєць перед просушуванням обов'язково спочатку промийте під теплою проточною водою, щоб вона не виділяла неприємний запах. Яєчні відходи будуть займати менше місця при зберіганні, якщо ви їх відразу подрібните, а потім помістите в банку або коробку. Зберігати такий біопродукт краще в сухому прохолодному місці.