фото ілюстративне
«Любов триває три роки», «Любов є тоді, коли є присутня пристрасть», «Любові не буває, це все дитячі казки», «Яка любов між подружжям? Сім'ї живуть заради дітей »- яких тільки думок не почуєш! А між тим науково виділяють цілих сім етапів розвитку подружніх відносин. І до рівня «Справжня любов» там далеко, як до Китаю. І щоб досягти цієї самої щирої любові, двом потрібно пройти через терни до зірок ...

Кожен етап триває певну кількість часу. У кожної пари все проходить по-своєму.

Етап закоханості, або букетний період етап триває від одного року до півтора років. Якщо пара живе віддалено один від одного, час від часу зустрічається, спілкується в основному через Інтернет (зараз цим нікого не здивувати), період може тривати і на більший час. Етап характеризується сильною закоханістю один в одного, партнери бачать в обранців тільки позитивні якості. Негативні ними ігноруються або майже ігноруються. Іноді по відношенню до негативного спрацьовує захисна реакція - жарт або розчулення: «Він всюди розкидає свої шкарпетки - як мило». Таке бачення життя вчені називають хімією любові. У цей момент в організмі людини активно виробляються гормони, що відповідають за гарний настрій, закоханість, обожнювання і прихильність, - окситоцин і ендорфін. Ці гормони виділяються у великій кількості і блокують раціональне мислення людини. Тобто він як би існує в реальності, але знаходиться в зміненому стані свідомості. Хтось на просторах Мережі пожартував, що в нашій країні дозволеним наркотиком є тільки закоханість, маючи на увазі високий вміст гормонів радості. Закохані знаходяться в якійсь ейфорії, прагнуть по можливості більше проводити часу один з одним, лексикон їх фраз в основному складається з зменшувально-пестливих слів, а розмови будуються на повному прийнятті, підтримки і схвалення. Загалом, рай, та й годі. Найчастіше цей етап закінчується укладенням шлюбу, тому що люди, перебуваючи в ейфорії, хочуть узаконити свої стосунки і позначити суспільству свій статус.

Етап пересичення

На цій стадії мозок починає працювати в нормальному режимі, тобто повертає собі свою раціональність. І у багатьох пар відкриваються очі, частково злітають рожеві окуляри: «А з ким же я перебуваю поруч? Що ж це за людина така? А хто мені його такого підсунув? » Мало того, що обидві людини починають бачити недоліки один одного, додатково до напруги додається ще й те, що обидва або один чоловік повертаються до колишнього режиму життя, який був до відносин. Повертаються до своїх звичайних сфер діяльності: до друзів, родичів, починають активно займатися власним хобі та захопленнями, хтось поглиблюється в роботу. І на цьому грунті виникають конфлікти. В основному через те, що один з партнерів знаходиться в першій стадії, а другий вже перейшов в наступну. Відповідно, виникає непорозуміння: «Чому це я ось тебе так люблю і нікого-нічого навколо себе не бачу, а ти пішов з друзями на риболовлю? Чому ти мене кидаєш? » Що знаходиться на першому етапі партнер бачить в поведінці другого несправедливість, тому що очікує, що обидва залишаться центром всесвіту один для одного. «Де були мої очі?», «Та він вовк в овечій шкурі!» - багато хто з нас любить поміркувати на тему, чому люди часто помиляються, вибираючи не тих партнерів. І виною тому не вміння шикарно грати ролі «хороших», а особливість роботи головного мозку. Під впливом окситоцину і ендорфіну, які виробляються автоматично при закоханості, у людини зриває дах. У когось більше, у когось менше. І ми в тій чи іншій мірі втрачаємо раціональність, не можемо повноцінно думати. Період пересичення проходить дуже швидко і часом навіть непомітно для багатьох пар. Деякі пари можуть повертатися до першого етапу, особливо якщо в цей період народжується дитина.

Етап відрази

Якщо попередній етап можна порівняти з тим, що людина переїла цукерок, на цьому етапі він їх настільки наївся, що вже просто дивитися на них не може. Етап дуже важкий для подружжя тим, що їх мозок працює максимально коректно і вони бачать справжні, реальні якості один одного, в тому числі і негативні, які раніше здавалися безглуздими і милими. І оскільки чоловік і дружина знаходяться в шоці від кількості негативних якостей один одного, позитивне йде на другий план. Люди, які можуть управляти своїми емоціями, у яких добре розвинені обидві півкулі, можуть періодично «жонглювати» цими якостями: «Ось тут ось він накосячів, зате він у мене ось такий турботливий», або «Ось він розкидав рибальські снасті і накидав луски, зате він мені ніколи не грубить. З бардаком ми зможемо вирішити питання, а ось грубість я не переношу ». Такі люди даний етап проходять дуже швидко. Норм проходження етапу немає. У кого-то він триває кілька місяців, у кого-то затягується на роки. Але не варто боятися цього періоду, він необхідний для подальшого переходу на наступні рівні. Також в цьому періоді частішає кількість сварок, суперечок і конфліктів. Часто справа доходить до розлучень.

Етап смирення

Якщо парі вдалося пройти попередню стадію, вони потрапляють в спокій. На цьому етапі обидві людини розуміють, що людину не переробити, доведеться приймати його переваги і недоліки. Це означає, що обидва подорослішали і готові вступити в справжнє життя дорослих людей. Місце проживання подружжя вже не нагадує поле бою, а більше схоже на переговорну кімнату. З їх лексикону зникають критичні зауваження, образливі вирази (якщо були), і все частіше з'являються ідеї про необхідність розвиватися, працювати над собою, пристосовуватися один до одного і знаходити компроміс. На цьому етапі люди звертаються до психології, до книг, деякі ходять на тренінги, відвідують вебінари та ін.

Етап поваги

На даному етапі у подружжя розвивається безкорисливе прагнення піклуватися один про одного. Якщо раніше вони «кидалися совочками»: «Я тобі готую, а ти будь добрий помити підлогу», то тут вже ніхто не розбирається, скільки чого вкладено. Обом просто приємно піклуватися один про одного, всі справи робляться по добрій волі без доведення необхідності. Люди прагнуть зробити приємність один одному тільки тому, що друга половинка дуже дорога першої. До речі, буває і так, що один вже перейшов на стадію поваги, а другий знаходиться на попередній. В даному випадку перший підтягує другого, штовхаючи його до взаємної поваги. Подружжя отримують справжнє задоволення від взаємної турботи.

Етап дружби

На цій стадії чоловік і дружина вже багато пережили разом, знають один одного як облуплених: всі особистісні якості, особливості темпераменту, звички і захоплення. Їм вже не потрібно сперечатися один з одним, тому що даний етап пройдений. Якщо виникають якісь недомовки, вони вирішуються досить швидко і практично спокійно. Все це відбувається тому, що обоє мають достатній обсяг інформації один про одного. Тривалість етапу індивідуальна: у кого-то він триває роками, у когось - десятиліттями. Тут важливіше інше. Подружжя відчувають справжній душевний комфорт, перебуваючи поруч. Найчастіше цей період збігається з тим, що діти виростають, починають життя самостійно, і у подружжя залишається багато часу для того, щоб зайнятися один одним.

Етап любові

Характеризується найбільшим душевним комфортом від взаємного проведення часу. Подружжя оцінюють один одного максимально тверезо, з усіма перевагами і недоліками. Іноді переваг виявляється більше, тому що виявляються ресурсні стани людини, які він не мав можливості розкрити раніше.