фото ілюстративне
Самотні люди в усьому світі живуть під величезним пресингом суспільства. Одне тільки питання «Чи не хочеш приглянути собі кого-небудь?» вдаряє боляче і прямо в серце, а вже попередження про те, що доведеться помирати на самоті, здатне зіпсувати настрій на цілий день.

Чи такий магічний ефект поліпшення нашого життя має наявність другої половинки?

фото ілюстративне

Американські вчені Сьюзан Браун і Метью Райт з Університету Боулінг Грін опублікували цікаве дослідження, яке оспорює цей факт: виявляється, одинаки, або сингли, відчувають набагато менше стресів, ніж парочки. Бути на самоті означає жити безтурботно - до такого несподіваного висновку приходять учені. Коли любов не рятує Сьюзан і Метью почали своє дослідження з гіпотези про те, що одружені і заміжні люди мають набагато більш високим рівнем психологічного благополуччя на базі попередніх публікацій вчених, які стверджують, що в парі ми живемо не тільки щасливіші, а й довше. Але виявилося, що наявність або відсутність пари не впливає на нашу схильність депресії, психічних захворювань або стресів: на подив, одинаки і женатики показали однаковий результат. На наступному етапі Сьюзан і Метью заглибилися в поняття стресу і з'ясували, що рівень напруги в деяких парах виявився вищим, ніж у одинаків, особливо в моменти початку відносин і в фазі співжиття. Як не дивно, люди в парах також заявляли, що відчувають самотність і страждають від цього почуття. Виходить, любов зовсім не універсальні ліки від самотності і секрет щасливого життя полягає в чомусь іншому?

Обережно, залежність!

Аналізуючи результати своєї роботи, Сьюзан Браун і Метью Райт повертаються до модної нині фрази: ніхто не зробить вас щасливою, крім вас самої. Відсутність різниці в схильності до психічних розладів у парочок і одинаків говорить тільки про одне: присутність іншої людини у вашому житті не позбавляє вас від внутрішніх проблем, якщо вони вже є. Психологи стверджують, що ми ніколи не вибираємо партнера «просто так» - ми шукаємо в ньому ті якості і стан, які нам хотілося б розвинути в нас самих. Через відносини ми хочемо «доростити» себе, стати кращою версією самих себе, і це цілком нормально. Проблеми з'являються в той момент, коли наш партнер не просто надихає своєю присутністю, а буквально укладає в собі все наше існування. Ми живемо не від імені себе, а від імені партнера, підживлюючи свої ресурси через нього і перекладаючи на нього всю відповідальність за наше особисте щастя. В такому випадку сепарація, як в найвідоміших драматичних творах російської літератури, буде неймовірно трагічною і болючою. Але і до того як вона відбудеться, «залежна» половинка пари пройде через неймовірну кількість стресів через те, що не тримає в руках контроль над своїм життям, а довіряє його іншій людині.

Не одна, але дуже самотня

фото ілюстративне

Для багатьох до цього часу є парадоксальним той факт, що і в парі можна бути жахливо самотнім або самотньою. Так, ви можете проживати під одним дахом, називатися сім'єю, викладати загальні фотографії, виховувати дітей разом і при цьому відчувати себе абсолютно чужими людьми. Рівень відчутної самотності в таких ситуаціях буває навіть вище, ніж у реально одиноких людей. Звідки виникає це дивне відчуття покинутості і ізольованості? Психологи пояснюють це втратою зв'язку з самим собою або з партнером. Хтось один (або навіть обидва!) В парі закритий, розсерджений, хворий або сильно втомився, тому відгороджується від світу. У такі моменти важливо зрозуміти, хто з вас ховається в шкаралупі, не перекладати провину на іншого, визнати свою закритість і почати працювати з нею. А інакше ви ризикуєте не з'єднатися з жодною людиною в цьому світі, тому що відносини як перспектива зв'язку з іншою істотою будуть будити не радість, а глибокий відчай і розчарування.

Стрес - іменник жіночого роду?

Дослідження Сьюзан Браун і Метью Райта відмінно доповнює інші роботи на тему гендеру і вільного часу, які наочно показують: у заміжніх жінок набагато менше вільного часу, але при цьому в рази більше справ, ніж у самотніх. Коли ви перебуваєте в статусі single, то виконуєте обов'язки тільки перед самою собою, а в парі на вас часто лягають додаткові турботи про чоловіка, а потім і про дітей. В ідеальному світі чоловіки і жінки порівну поділяють домашні обов'язки і турботи по вихованню дітей, але в реальності і в Швеції, і в Австралії, і в Бразилії, за статистикою, жінки завжди беруть на себе більше побутових справ, навіть якщо вони працюють і заробляють так ж, як і їх партнер. У понеділок в гонці між офісом, школою і брудними тарілками після вихідних легко забути про самотність, але ось стреси точно вам про себе нагадають. І в такому випадку в парі ви дійсно «згораєте» і живете під набагато більшим пресингом, ніж на самоті. Що, втім, не означає, що одне краще іншого.